„Dacă lucrurile vor continua în acest fel şi dacă ei nu vor reuşi să îşi recâştige legitimitatea, am putea fi obligaţi să luăm măsuri drastice”, a precizat Lars Heikensten. „Una dintre aceste măsuri ar putea fi să cerem permisiunea ca alte organizaţii să se ocupe de atribuirea premiului”, a adăugat directorul executiv al Fundaţiei Nobel, potrivit Agerpres.
Academia Suedeză încearcă să își reconstruiască reputația după izbucnirea unui scandal sexual în care este implicat soțul poetei Katarina Frostenson, membră a instituției. În urma scandalului, mai mulți membri ai instituției au decis să părăsească Academiai Suedeză.
Totodată, instituția a fost nevoită să ia decizia de a amâna anunțarea laureatului premiului Nobel pentru literatură pe 2018.
Soțul poetei suedeze, francezul Jean-Claude Arnault, a fost acuzat de mai multe femei de agresiune sexuală. El a negat, în repetate rânduri, acuzațiile ce i-au fost aduse.
Lars Heikensten susține că Academia Suedeză a luat deja câteva măsuri în urma scandalului. De exemplu a fost acceptată o reinterpretare a statului instituției pentru a permite rezolvarea unor chestiuni presante, inclusiv nevoia de a angaja mai mulți membri și de a exclude alți membri.
„Academia trebuie să analizeze componenţa Comitetului Nobel, să îi analizeze pe membrii care sunt cel mai mult implicaţi în procedura de atribuire a premiului, pentru ca acel comitet să fie format din persoane care sunt competente şi care nu au fost implicate într-o manieră negativă în tot ceea ce s-a întâmplat”, a mai spus directorul executiv al Fundaţiei Nobel.
Totuși, întrebat de jurnaliștii de la Reuters dacă este de părere că Academia Suedeze a luat măsuri suficiente după izbucnirea acestui scandal sexual, Heikensten a rămas rezervat.
„Cred că (acceptarea revizuirii statutului) a fost un pas în direcţia bună, însă Academia mai are de făcut şi alţi paşi. Aşadar, lucrurile nu arată chiar bine”, a spus el.
Lars Heikensten a mai avertizat că dacă Academia Suedeză nu își va rezolva problemele cât mai curând, atunci instituția nu va mai avea dreptul de a atribui premiul Nobel pentru literatură nici în 2019.
„Cu siguranţă, sperăm că Academia Suedeză va putea în cele din urmă să atribuie premiul pentru literatură în 2019, iar noi lucrăm din greu pentru ca acest lucru să se întâmple. Însă, dacă lucrurile nu vor fi remediate rezonabil de repede… cel mai probabil, în acest caz, va exista încă o amânare. Însă acesta ar fi un lucru foarte nefericit”, a mai spus directorul executiv al Fundaţiei Nobel.
CITEȘTE ȘI: FOTO| Maria Șarapova, în costum de baie. Cu ce fotografie și-a înnebunit fanii
FOTO: EPA