“Avem un contract cu o societate de pază, dar care nu poate interveni pentru asigurarea ordinii publice. Am solicitat Ministerului Afacerilor Interne sprijin, ca să organizăm accesul la metrou în bune condiții”, a precizat Lucian Bode.
Ministrul a explicat cum ar trebui să intre oamenii în cele 53 de stațiile de metrou, prin 130 de guri de acces, ce reguli vor trebui să respecte, dar și la câte minute vor circula trenurile de metrou.
La metrou, vor fi măsuri de distanțare socială. La programul de transport, vom face astfel încât cele 65 de trenuri să circule într-un interval care să nu fie mai mic de 2-3 minute și de maximum 10 minute.
Ministrul transporturilor, Lucian Bode:
Igienizarea la metrou se face acum prin nebulizare 3D, care asigură dezinfecția eficientă a trenurilor și a traseelor de ventilație ale acestora, a precizat ministrul.
Întrebat dacă oamenii vor fi lăsați să intre controlat la metrou, ministrul transporturilor a spus că este foarte greu să fie stabilit un număr maxim de persoane care să intre la un moment dat în stații.
Este imposibil la metrou să fie organizare pe număr de călători. În primul rând, nu trebuie să dăm posibilitatea să intre în stațiile de metrou un număr foarte mare de călători, astfel încât distanța între călători să nu poată fi menținută.
Ministrul transporturilor, Lucian Bode:
Ministrul a precizat că trenurile de metrou ar putea avea marcate scaunele pe care se pot așeza călătorii pentru a păstra distanța socială.
Lucian Bode a făcut apel la angajații companiilor care funcționează în nordul Capitalei – unde este cel mai mare aflux de călători – să se organizeze astfel încât să nu aglomereze la ore de vârf stațiile de metrou.
Întrebat dacă aceleași reguli vor fi și în autobuze, troleibuze, tramvaie, Lucian Bode a spus că transportul în comun este organizat de autoritatea locală, care trebuie să ia măsurile, respectând recomandările pentru fiecare tip de transport, stabilite la nivel național.
Întrebat dacă vor fi obligați călătorii să poarte măști în mijloacele de transport, ministrul a spus că dacă aceasta va fi regula obligatorie din 15 mai, ea trebuie respectată și la metrou, în trenuri sau în autobuze și tramvaie.
Dacă vor fi obligatorii măștile în spații închise, reprezentanții societăților de pază de la metrou vor trebui să vegheze la respectarea regulii, a mai spus ministrul.
Ministrul transporturilor nu a vrut să comenteze și eventuale amenzi pentru cei care nu vor purta măști de protecție, dar a precizat că orice contravenție se va stabili, trebuie să fie stabilită foarte clar prin acte normative, pentru a nu se mai ajunge la situația ca măsura să fie declarată neconstituțională, cum s-a întâmplat recent.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro