Aceste incidente vin pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia și Occident, la mai bine de doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei.

Oficialii ruși au acuzat în mod regulat Statele Unite că instigă la un nou război mondial în coordonare cu membrii alianței militare NATO, în timp ce mulți, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au avertizat că Moscova s-ar putea pregăti pentru un conflict mai larg cu alianța.

Miercuri, doi cetățeni ruși care au fost reținuți de poliția germană în orașul bavarez Bayreuth au fost acuzați că se pregătesc să atace fabrici industriale și militare din țară.

Procuratura federală a transmis că Dieter S., 39 de ani, și Alexander J., 37 de ani, ambii cetățeni germano-ruși, au fost în contact cu agenția de informații militare a Rusiei (GRU) și au complotat să comită acte de sabotaj cu intenția de a întrerupe aprovizionarea ajutorului militar acordat Ucrainei.

„Autoritățile noastre de securitate au prevenit posibile atacuri explozive care au fost destinate să țintească și să submineze asistența noastră militară pentru Ucraina. Este un caz deosebit de grav de presupusă activitate de spionaj pentru regimul criminal al lui Putin. Vom continua să oferim un sprijin masiv Ucrainei și nu ne vom lăsa intimidați”, a declarat ministrul de interne al Germaniei, Nancy Faeser.

Ambasada Rusiei la Berlin a numit acuzațiile drept „provocare de-a dreptul,” a relatat agenția rusă TASS.

Arestările au provocat noi speculații pe rețelele de socializare cu privire la două incidente separate produse luna aceasta la furnizorii de arme din SUA și Marea Britanie.

Un incendiu a izbucnit la o fabrică de armament din orașul Scranton, Pennsylvania, pe 15 aprilie, în timp ce în Monmouthshire, Țara Galilor, o explozie a avut loc la o fabrică de producție a BAE Systems, cel mai mare antreprenor de apărare din Marea Britanie, pe 17 aprilie. Ambele uzine produc provizii pentru forțele ucrainene.

Coincidențe și nu prea

„Aruncă o lumină interesantă asupra acelor incendii care s-au aprins la fabricile de muniție de artilerie din SUA și Marea Britanie”, a declarat David Frum, comentator politic canadian-american și fost redactor de discursuri pentru președintele George W. Bush, făcând referire la cele două arestări din Germania.  

„Singura fabrică de obuze de 155 mm din Marea Britanie raportează o explozie (fără pagube grave pentru fabrică) în această seară. În urmă cu două zile, un incendiu a izbucnit la o fabrică de muniție americană din Scranton, care produce obuze pentru Ucraina. Astăzi, în Germania, doi sabotori ruși au fost arestați”, a atras atenția pe X, Sergej Sumlenny, fondator al think tank-ului german European Resilience Initiative Center.

Alți utilizatori ai rețelei sociale X au pus sub semnul întrebării momentul în care au avut loc incidentele.

„La o zi după un incendiu la o fabrică de artilerie din SUA. Ar putea fi totuși o coincidență, dar e ciudat să fim siguri. Sper ca ambele țări să verifice cu atenție”, a scris un utilizator.

„Nu s-a întâmplat asta și aici, în SUA, acum câteva zile? Nu cred în coincidențe… ceva s-a întâmplat”, a notat un altul.

Cauzele incidentelor, necunoscute

Potrivit BBC, după explozia de miercuri din Țara Galilor, BAE Systems a declarat că protocoalele de siguranță au fost „aplicate imediat”, adăugând că nu au existat răniți și că producția nu a fost afectată. Cauza a fost investigată, a precizat compania.

„Astăzi (n.r. – 15 aprilie), în jurul orei 15.20, personalul de urgență a răspuns la un incendiu în clădirea de tratare termică de la Scranton Army Ammunition Plant. Incendiul a fost între timp stins, fără răniți și cu tot personalul prezent. Cauza incendiului este necunoscută în acest moment. În prezent, evaluăm pagubele pentru a determina posibilele impacturi asupra instalațiilor sau producției”, a anunța Fabrica de muniții a armatei din Scranton pe Facebook.

Rusia a fost lovită de valuri de drone de când Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, cu multe atacuri vizând depozitele de muniții.

În timp ce Moscova tinde să nu comenteze cauza incendiilor industriale sau a atacurilor care au vizat instalațiile sale militare, autoritățile ruse au căutat să dea vina pe partizani sau pe „sabotorii” ucraineni.

FOTO: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News