Am introdus în graficul comorbiditatilor toate afecțiunile preexistente raportate de autoritățile române. Mare parte din pacienți sufereau de două sau mai multe afecțiuni.
Libertatea a extras din lista decedaților de coronavirus cele mai comune boli de care sufereau aceștia, dar și afecțiuni surpriză, trecute de autoritățile române drept „comorbidități”, deși nu au nicio legătură cu capacitatea organismului de a lupta cu infecția de COVID-19.
Vârsta medie a pacientului român decedat de coronavirus este 66,3 ani. De altfel, vârsta înaintată s-a dovedit să fie cel mai important factor de risc. Majoritatea decedaților la nivel mondial avea peste 65 de ani.
În ceea ce privește așa-numite „comorbidități”, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) precizează că vulnerabili sunt cei care suferă deja de hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare, afecțiuni pulmonare cronice, cancer, obezitate ori au sistemul imunitar compromis de un tratament prelungit cu corticosteroizi, chimioterapie, radioterapie ori au trecut printr-un transplant recent de măduvă ori organe. Extrem de vulnerabili sunt și pacienții infectați cu HIV.
Hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare
Aceste vulnerabilități sunt confirmate și de lista persoanelor decedate până pe 10 aprilie din cauza infecției cu COVID-19 în România. Cele mai comune cinci „comorbidități” sunt hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, insuficiența renală cronică și obezitatea.
Astfel, 68 aveau hipertensiune arterială, 66 trăiau cu diabet zaharat, 45 sufereau de boli cardiovasculare, 36 se confruntau cu o insuficiență renală cronică (dintre care 21 erau pe dializă), iar 27 aveau obezitate. Pacienții obezi sunt mai vulnerabili în fața coronavirusului atât din cauza bolilor asociate, cât și pentru că sunt mai greu de transportat și de intubat atunci când au nevoie de ventilație mecanică la ATI.
Dintre cei 285 de morți declarați până pe 10 aprilie, Grupul de Comunicare Strategică nu a anunțat condițiile medicale preexistente pentru 66 de persoane. De aceea, doar patru decedați nu sufereau, în această listă, de nicio altă boală, precum o femeie de 38 de ani din Constanța și un bărbat de 46 de ani din Neamț.
Comorbiditate: sindromul Down
Însă, printre „comorbiditățile” anunțate de autoritățile române apar și afecțiuni care nu reprezintă în niciun caz factori de risc în fața coronavirusului. Grupul de Comunicare Strategică publică întregul istoric medical al morților de COVID-19, așa că ne trezim cu „comorbidități” precum boli psihice, schizofrenie, demență, Parkinson ori Alzheimer.
Printre afecțiunile trecute drept comorbidități apar și bolile psihice pentru doi decedați, schizofrenia pentru un altul. De asemenea, șapte aveau demență, doi Alzheimer și cinci Parkinson.
Au fost raportate și glaucomul sau psoriazisul
Alte comorbidități pomeniți pe listă sunt calculii biliari, psoriazisul, glaucomul, guta, artroza de genunchi și sindromul Down.
Trei dintre morți sufereau de alcoolism cronic, o boală psihică care este de regulă asociată cu o serie de afecțiuni fiziologice. Pentru aceștia, Grupul de Comunicarea Strategică s-a mulțumit să precizeze că la moartea lor a contribuit dependența psihică de alcool.
PRECIZARE: Într-o versiune anterioară a acestui articol era pomenit un accident casnic drept comorbiditate, însă a fost o eroare a ziarului, pentru care ne cerem scuze. Accidentul casnic era cauza internării, omul având diabet și alte boli.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro