Misiunea este prevăzută a avea loc în 2022 și nu este prima încercare a astronauților de a trimite sonde pe Lună. Au existat și alte tentative, dar vehiculele lunare s-au ciocnit de suprafața satelitului Pământului la aselenizare, făcându-se bucăți.
Robotul nu este mai mare decât o mașinuță de golf și se numește Volatiles Investigating Polar Exploration Rover – VIPER, relatează Business Insider.
Dacă programul NASA va fi respectat, sonda va aseleniza în decembrie 2022 și va petrece aproximativ 100 de zile colectând date. Scopul roverului este de a construi primele hărți globale de resurse de apă ale Lunii. Cercetările efectuate cu această sondă sunt necesare programului „Artemis”, prin care NASA vrea să trimită astronauți la polul sud lunar în 2024 și, iar apoi să construiască acolo o bază permanentă. Astronauții care vor locui pe Lună au nevoie de gheață, pe care să o topească, astfel încât să o poată descompune în oxigen (pentru respirație) și hidrogen (pentru combustibil).
Sonda are un burghiu de 1 metru pentru a colecta date despre diferite tipuri de sol lunar.
„Este extrem de interesant să ai un rover care să meargă la Polul Sud pentru a descoperi de unde putem recolta acea apă”, a spus Anthony Colaprete, un om de știință care lucrează la proiect, într-un comunicat de presă. „VIPER ne va spune ce locații au cele mai mari concentrații și cât de adânc sub suprafață trebuie să sapi pentru a avea acces la apă”.
La acest moment, sonda este testată pe Pământ, în condiții de teren care încearcă să le imite pe cele de pe Lună.
Expedițiile anterioare de trimitere a unui rover pe Lună au eșuat. O sondă trimisă de agenția spațială indiană s-a prăbușit pe suprafața lunară. Aselenizarea este complicată, pentru că este nevoie de o serie de comenzi complexe, la care se adaugă alte dificultăți, precum gravitația diferită, terenul neuniform și praful dens.
Planul NASA merge însă mai departe, pentru că folosirea apei de pe Lună este primul pas în cucerirea planetei Marte. Alimentarea navelor care vor pleca spre Planeta Roșie ar trebui să se facă pe Lună.
„De la confirmarea prezenței gheții lunare de apă acum zece ani, întrebarea este acum dacă Luna ar putea conține într-adevăr cantitatea de resurse de care avem nevoie pentru a trăi departe de Pământ”, a spus Daniel Andrews, coordonatorul noii misiuni. „Această sondă ne va ajuta să răspundem la numeroasele întrebări pe care le avem despre localizarea apei și cantitatea disponibilă” se mai arată în comunicatul NASA.
Sursa foto: NASA