Lui Brâncoveanu i-a plăcut dudul de pe strada Batiştei

Dudul din curtea Bisericii Batiştei e atestat de pe vremea lui Constantin Brâncoveanu (1654-1714), adică are peste 300 de ani. Legenda spune că, atunci când domnitorul a trecut pe lângă dudul falnic, a văzut cocoţat în el un copil. Acesta se numea Manciu. Când Brâncoveanu l-a întrebat de ce strică un arbore aşa frumos, copilul i-a răspuns: “Lasă, Măria Ta! Dudul nostru e voinic! N-o să trăieşti nici Măria Ta cât o să trăiască dudul nostru!”. Brâncoveanu a murit, Manciu, şi el, iar dudul stă şi acum paznic la Biserica Batiştei.

Platanul de pe Berzei a rămas fără plăcuţa «de protecţie»

Platanul de pe strada Berzei se numără şi el printre “bătrânii” Capitalei. Are peste 200 de ani. Pe el a stat până nu demult o plăcuţă veche care atesta că este un arbore ce trebuie ocrotit. Acum, de când muncitorii lucrează pe stradă, plăcuţa a dispărut.

Copacul de la Cotroceni, dinainte de Cuza

Pe malul stâng al Dâmboviţei, la Podul Cotroceni, stă, singur, un platan. Are în jur de 300 de ani. E aici cu mult înainte ca Alexandru Ioan Cuza să înceapă proiectul de canalizare a râului (1864). Aici, Primăria a pus deja o plăcuţă care să ateste că e un arbore ocrotit.

Urmărește-ne pe Google News