„Consumul de carne ni-l acoperim în procent de 67% din producția internă, iar la carnea de pasăre unde stăm cel mai bine, acoperim în procent de 80% cu producție internă. Mie personal mi-ar plăcea să acoperim în procent de 100%”, a afirmat Irimescu.
O altă problemă este reprezentată de prețul cărnii la ovine. Acesta, în viu, este de 7 lei pe kilogram, iar din calculele economiștilor, ar trebui să fie de 10 lei pentru a fi profitabil. „Îmi doresc să promovăm produsele noastre la export. În acest fel sper să reușim să creștem și prețul produselor pentru că deocamdata”, a mai spus ministrul.
Exporturile, cu potențial
Din România vor fi preluate pentru Iordania circa un milion de ovine. Avem capacitatea de a trimite peste 4,5 milioane de ovine, este de părere Irimescu, prezent la Congresul „Viitorul industriei cărnii astazi”, organizat de publicația Industria Carnii.
„Mi-aș dori să nu mai depindem de exportul de cereale. Una este să exporți o tonă de cereale cu 120-130 de euro și alta este să exporți o tonă de carne cu 3000-4000 de euro. Trebuie să ne concentrăm pe export și să trimitem în afară produse cu o valoare adaugată mai mare. Exportul poate contribui cu jumatate de miliard la exporturile românești”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Producția de lapte
Potrivit șefului Agriculturii, producția la lapte s-a diminuat cu 20% în ultima vreme, iar acest lucru arată că micii producători nu mai ajung la procesare. Aceștia s-au plâns de foarte multe ori că pierd bani pentru că vând laptele la prețuri infime și când nu-l vând sunt obligați să-l arunce.
Ministrul a mai menționat că și-ar dori să nu mai fim asaltați de merele din Polonia pentru că în acest fel ne pierdem producătorii noștri.