La capătul unui proces care a durat cinci ani, Curtea de Apel Galați i-a achitat pe 2 aprilie, printr-o decizie definitivă, pe Mihai Humă şi Spiru Mantu, care la data punerii sub acuzare aveau funcţiile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al consiliului de administraţie la SC Arcada Company SA, una dintre cele mai importante firme de construcții și panificație din România.

Aceeași decizie a fost luată și față de firma amintită, care fusese acuzată de folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene.

Curtea de Apel a menținut decizia Tribunalului Galați în acest dosar.

Potrivit DNA Galați, în cursul anului 2011, în cadrul unui contract de lucrări vizând reconstrucţia infrastructurii rutiere distruse de inundaţiile din anul 2005 în judeţul Vrancea, finanţat de Comisia Europeană, S.C. Arcada Company S.A. ar fi depus la autoritatea contractantă – Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – mai multe documente false (proces-verbal pentru verificarea calităţii lucrărilor, situaţia de lucrări la terminare) în scopul de a dovedi îndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractul de finanţare.

DNA: „Au falsificat procesul-verbal de verificare a calităţii lucrărilor”

Cu aceste documente se atesta, în mod nereal, executarea unei lucrări de plantare a 30.000 de puieţi de salcâm, ca lucrare de consolidare aferentă unui pod, spun anchetatorii.  

„În realizarea demersului, reprezentanţii S.C. Arcada Company S.A. au beneficiat şi de sprijinul inculpaţilor Bostan Mihai şi Pascu Cătălin-Mihai, care, în calitate de şef, respectiv diriginte de şantier, au falsificat, cu bună-ştiinţă, un proces-verbal de verificare a calităţii lucrărilor în care au consemnat că lucrarea de plantare puieţi s-a executat conform proiectului, respectând caietul de sarcini şi normativele în vigoare”, susțin procurorii anticorupţie gălăţeni.

S.C. Arcada Company S.A. Foto: profit.ro

Lucrarea a fost recepționată fără obiecții

Anchetatorii susțin că, în realitate, lucrarea nu a fost executată.

La terminarea lucrărilor, comisia de recepție, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, spun procurorii, a propus admiterea recepţiei, fără obiecţii şi fără a întocmi anexa lucrărilor neexecutate.  

Faptele nu sunt prevăzute de legea penală

Potrivit DNA Galați, membrii comisiei au creat astfel un folos necuvenit în patrimoniul S.C. Arcada Company S.A. Galaţi, constând în contravaloarea lucrărilor de plantare şi întreţinere a 30.000 de puieţi de salcâm, în sumă de 138.600 de euro.

Mihai Bostan şi Cătălin-Mihai Pascu au ajuns în boxa acuzaţilor pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Ambii au fost, de asemenea, achitați.

Şi membrii comisiei de recepţie, formată din reprezentanţi ai unor instituţii publice, respectiv Viorel Scutaru, Elena Oglan, Ştefana Iacob, Ancuţa-Cornelia Anghel, Paul Marian Berghia, Tudor Vârlan, Lucica Sandu (fostă Chiper), Niculae-Alexandru Marta, Adrian Enache, Petru Decher şi Daniela Vovec, au fost trimiși în judecată pentru neglijență în serviciu, dar au fost achitați pe motiv că fapta care le fusese imputată nu este prevăzută de legea penală.

Potențialul prejudiciu mai poate fi recuperat printr-o acțiune civilă

Reprezentanţii S.C. Arcada Company S.A. viraseră 136.000 de euro în contul unei unităţi bancare, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru acoperirea prejudiciului creat. 

Judecătorii Curții de Apel Galați au lăsat acum nesoluționată latura civilă, ceea ce înseamnă că Ministerul Transporturilor poate deschide un proces civil împotriva SC Arcada Company SA și a reprezentanților săi pentru a dovedi existența prejudiciului și a cere recuperarea acestuia.

Potrivit informațiilor de la dosar, S.C. Arcada Company S.A. a plantat ulterior salcâmii, dar în mod necorespunzător, după cum au susținut în fața instanței mai mulți martori. Problema excede cadrul penal, au concluzionat magistrații.

Foto: 123rf

 
 

Urmărește-ne pe Google News