Boicenko a acuzat soldații ruși care controlează acum orașul-port de la Marea Azov că obligă civilii să lucreze pentru ei ca să primească acces la lucruri esențiale, cum ar fi apa potabilă. Iar una din principalele griji ale rușilor este să acopere crimele de război comise în cele circa 80 de zile în care au luptat pentru a cuceri orașul.
„Locuitorii din Mariupol sunt în continuare hărțuiți. Nu le dau nici măcar apa potabilă, dacă nu merg să curețe orașul de moloz și să-i ajute să ascundă aceste crime de război”, a declarat oficialul în timpul participării la un teledon național, conform Newsweek. Afirmațiile sale nu au putut fi verificate independent.
Mariupolul este acum pe deplin controlat de ruși, după mai bine de două luni de lupte intense și unele dintre cele mai grave bombardamente din războiul declanșat de Kremlin în Ucraina.
Boicenko a estimat în aprilie că numărul civililor uciși ar putea depăși 20.000. Înainte de război, orașul avea o populație de aproape 450.000 de locuitori.
Nu este pentru prima oară când Rusia e acuzată că a oferit locuitorilor din Mariupol un troc murdar pentru a acoperi atrocitățile comise.
Petro Andriushchenko, consilier al primarului, a scris, într-o postare de pe Telegram publicată luna trecută, că Rusia i-a anunțat pe locuitorii din oraș că le oferă compensații financiare pentru locuințe distruse sau pentru decesele din familie, dar cu o condiție.
În postarea pe care a marcat-o drept „avertisment” pentru oraș, Andryushchenko a spus că Rusia oferă echivalentul a aproximativ 6.000 de dolari rezidenților cu locuințe distruse și aproximativ 33.000 de dolari celor cu un membru al familiei decedat, dacă depun declarații scrise în care precizează că armata ucraineană este de vină pentru distrugere ori deces, după caz.
„Când depun o declarație scrisă, locuitorii din Mariupol trebuie să afirme că proprietatea a fost distrusă de armata ucraineană și că rudele au fost ucise de armata ucraineană”, a spus consilierul primarului.
Foto: Profimedia