„Desigur, dorim ca acest război brutal să înceteze în curând”, dar „vedem de asemenea că, din păcate, Rusia nu este pregătită pentru o pace justă şi durabilă”, de aceea „îi trimitem astăzi un mesaj foarte clar preşedintelui rus (Vladimir Putin, n.r.) că nu ne vom slăbi sprijinul faţă de Ucraina”, a declarat Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă comună, alături de Volodimir Zelenski.
Cei doi au semnat vineri, la Berlin, un acord bilateral de securitate calificat drept „istoric” de către cancelarul federal şi al cărui obiectiv este să ofere un cadru durabil ajutorului militar şi de apărare acordat de Germania Ucrainei.
„Acordul nostru de securitate cu Ucraina este istoric. Pentru prima dată în istoria sa, Republica Federală Germania acţionează ca un stat garant” pentru securitatea unui alt stat, a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, într-un comunicat emis de instituţia pe care o conduce.
Ce conține pachetul de sprijin militar în valoare de peste un miliard de euro
În plus faţă de acordul de securitate, Germania a pregătit un nou pachet de ajutor militar în valoare de 1,13 miliarde de euro, axat pe apărare antiaeriană şi artilerie, a indicat Ministerul federal al Apărării.
„Pentru prima dată, guvernul federal furnizează Ucrainei obuze de artilerie de calibru 122 mm. Chiar în acest an, vor fi livrate 120.000 muniţii de artilerie de calibrul 122 mm”, a adăugat ministerul.
Pachetul mai include 18 obuziere blindate Panzerhaubitze 2000 cu muniţiile aferente, în plus faţă cele 14 deja livrate, 18 obuziere pe roţi, încă 100 de rachete IRIS-T SLS în acest an şi un al doilea sistem de apărare antiaeriană SkyNext, ce va fi livrat în 2025.
Cele 18 obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000 vor proveni din stocurile industriei în 2026 şi 2027, la pachet cu instruire, piese de schimb şi muniţii.
Panzerhaubitze 2000 este una din piesele de artilerie cele mai puternice din dotarea armatei germane. El poate lovi ţinte la o distanţă de 30 km cu muniţie standard şi până la 100 km cu tipuri avansate de muniţie.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
parpalache • 17.02.2024, 12:49
Totuși nu ni se explica ce consecințe poate avea acordul de„garantare a securitații”?!Știm de din istorie- ca al doilea razboi mondial a inceput(sau ma rog a capatat amploare), pentru ca Anglia și Franța au declarat razboi Germaniei naziste-pe motiv a aveau incheiat un„acord de garantare a securitații cu Polonia”atacata de Hitler!Ce sa uințelegem?!Ca Germania va intra in razboi pe fața?!Ca neoficial a fost impinsa de SUA in razboiul„hibrid”- inca de la sabotarea conductei de gaze!
Cumdalf_the_Grey • 17.02.2024, 09:12
Pregătiți-vă să fim aruncați în foc. NATO și cu toată ordinea occidentală „bazată pe reguli” (reguli dictate la Washington, firește) se vor face praf dacă 2024 va consfinți înfrângerea definitivă *** de la Kiev. Or, așa ceva „nu e de acceptat”. Asa ca incheiem acorduri cu Ucraina în domeniul securității, ca sa putem interveni militar si sa tocam soldati in Ucraina daca ne vor cere SUA. Cei care sustin Ucraina vor avea ocazia sa o faca direct pe front sau prin copii lor. Eu nu sustin Ucr si de aceea ma revolta initiativa perfida a SUA si guvernelor europene.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Aura1 • 17.02.2024, 07:05
Mmm, succes în continuare și Germaniei și Ucrainei...noi vrem fără război.