Miniştrii finanţelor din UE, reuniţi la Luxemburg, au adoptat cadrul negocierilor cu cele două ţări candidate, confirmând astfel un acord de principiu al ambasadorilor lor la Bruxelles, la care aceştia au ajuns săptămâna trecută, transmite AFP, potrivit news.ro.

Acest acord deschide calea începerii negocierilor. Prima rundă de discuții este programată pentru marţi, 25 iunie, în Luxemburg.

Cele 27 de state membre UE urmează să deschidă mai întâi negocierile cu Ucraina, marţi după-amiază, iar apoi cu Republica Moldova.

Liderii de stat din UE au convenit în decembrie 2023 să dea undă verde pentru începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, dar Ungaria frâna până acum acest proces sub pretextul că Ucraina nu îndeplinește anumite condiții. În cele din urmă, Ungaria a anunțat că și-a dat acordul pentru că i-au fost luate în considerare toate solicitările.

Comisia Europeană a stabilit pe 7 iunie că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile prealabile în vederea deschideri oficiale a negocierilor.

Comisia a cerut conducerii de la Kiev să ia măsuri de luptă împotriva corupţiei şi împotriva oligarhilor. În plus, a cerut o mai bună gestionare a problemei minorităţilor, o măsură reclamată cu insistenţă de către Budapesta.

Ucraina și Republica Moldova au obținut statutul de state candidate la UE în iunie 2022, la patru luni de la declanșarea invaziei la scară largă.

Deschiderea negocierilor este o etapă într-un proces de aderare lung şi anevoios, notează AFP.

Urmărește-ne pe Google News