Documentul trebuie să ateste că titularul său fie a fost vaccinat anti-Covid fie are un test negativ recent, fie este imunizat după infecția cu noul coronavirus, arată sursa citată.

Inițial, parlamentarii europeni au cerut ca statele membre să suporte costul testelor PCR, însă unele dintr ele au refuzat. În cele din urmă, s-a prevăzut doar necesitatea unor teste „abordabile și accesibile”. Comisia Europeană va mobiliza 100 de milioane de euro, iar la nevoie va mobiliza suplimentar alte 100 de milioane.

„Fum alb: avem un acord asupra propunerii Comisiei pentru un certificat digital Covid. Livrăm această nouă unealtă în timp record pentru a garanta libera mișcare pentru toți cetățenii”, a postat pe Twitter comisarul Didier Reynders.

https://twitter.com/dreynders/status/1395420352143138820?ref_src=twsrc%5Etfw

Certificatul, operațional până la sfârșitul lui iunie

Un alt punct divergent a fost propunerea eurodeputaților ca titularii certificatului să nu fie supuși carantinei sau unor teste suplimentare în țara de destinație. Statele membre, însă, au dorit să-și rezerve dreptul de a lua astfel de măsuri, mai ales în situații excepționale, cum ar fi răspândirea unor noi variante de Covid.

Și aici s-a ajuns la un compromis, în sensul că statele membre „se vor abține de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare”, cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepția cazului în care acestea vor fi „necesare și proporționale pentru sănătatea publică”.

Problema certificatului verde digital european va fi discutată la summitul european din 24-25 mai, iar acordul va trebui aprobat de plenul Parlamenului European, la sesiunea din 7-10 iunie. Obiectivul este ca acest certificat să devină operațional până la sfârșitul lunii iunie.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News