UPDATE 25.10, ora 10.10: Liderii europeni par să-și păstreze optimistmul în privința Tratatului de liber schimb UE/Canada, CETA, deși negocierile cu regiunea Valonia au eșuat, iar Belgia nu poate să semneze acordul. În ciuda acestui obstacol, preşedintele UE Donald Tusk şi premierul canadian Justin Trudeau au discutat la telefon, iar liderul european a apreciat că „mai este timp” pentru a se găsi o soluție, relatează Reuters.
„Împreună cu premierul JustinTrudeau, credem că summitul de joi este în continuare posibil”, a anunțat Tusk într-un mesaj postat pe Twitter.
„Încurajăm toate părţile să găsească o soluţie. Încă mai este timp”, a continuat președintele Consiliului European.
UPDATE 24.10, 15.30: Belgia nu poate să semneze acordul CETA, deoarece regiunea Valonia a refuzat să-și dea acceptul. Anunțul a fost făcut de premierul belgian, Charles Michel, la sfârșitul unei reuniuni de urgență cu liderii valoni.
Anterior, premierul regiunii Valonia a afirmat, înaintea de întâlnire cu premierul Belgiei Charles Michel, că respinge ultimatumul dat de UE. „Nu avem nevoie de un ultimatum. Nu vom decide nimic sub presiune”, a afirmat Paul Magnette, premierul regiunii cu aproape trei milioane de locuitori care împiedică semnatarea acordului CETA.
Anterior, președintele Parlamentului din această regiune a afirmat că “un termen rezonabil ar fi sfârşitul anului”.
În această situație, premierul belgian Charles Michel a informat deja liderii UE că Belgia nu își poate da acordul pentru semnarea Tratatului de liber schimb UE/Canada, CETA.
UPDATE 24.10, 10.50: Președintele Parlamentului din regiunea belgiană Valonia, André Antoine, a afirmat luni că nu va fi posibil să respecte ultimatumul dat de UE privind semnarea de către Belgia a Tratatului de liber schimb UE/Canada, CETA.
„Nu va fi posibil să fie respectat acest ultimatum„, a declarat șeful legislativului valon într-un interviu la postul de radio belgian RTL.
André Antoine a cerut, în esență, mai mult timp pentru ca Valonia (regiune francofonă din sudul Belgiei) să poată studia textele, evitând totodată să răspundă la întrebarea cât timp ar dura exact aceasta.
„Mâine va exista un Tratat cu americanii, cu japonezii și chinezii, este nevoie deci de o bază juridică solidă” pentru a semna cu canadienii, a declarat el, adăugând că un număr mare de documente ar trebui studiate. „Suntem în fața unei marmelade de text, am 300 de pagini din tratat, 1.300 de pagini de anexe. Am două declarații sau chiar poate trei interpretative, am un instrument interpretativ (…)”.
Întrebat dacă Valonia este asemenea eroului din benzile desenate galice care rezistă invadatorului roman, Antoine spune: „Noi nu suntem Asterix pentru că nu există nici o poțiune magică, avem pur și simplu doar forța convingerilor noastre.”
În condițiile în care ultimatumul a fost respins, atunci summitul europeano-canadian pentru semnarea acordului de liber schimb va fi anulat. Acest lucru înseamnă că rezultatele negocierilor dintre România și Canada nu mai sunt valabile, iar vizele nu vor fi ridicate.
Președintele Consiliului European urma să discute luni cu premierul belgian, Charles Michel, în privința ultimatumului. De asemenea, premierul canadian Justin Trudeau ar fi urmat să vină la Bruxelles, pentru a semna acordul, în cazul în care Valonia ar fi acceptat să susțină acordul.
Cum Belgia nu va permite UE să semneze CETA, atunci summitul de joi va fi anulat, fără ca o altă dată să fie stabilită. Cu toate acestea, surse citate de agenția Reuters, susțin că nici Uniunea Europeană, nici Canada nu sunt dispuse să renunțe la acest acord, mai ales după cei șapte ani de negocieri.
Deşi toate cele 28 de state europene şi-au arătat sprijinul pentru Acordul Economic şi Comercial UE-Canada (CETA), executivul belgian a anunţat că nu îşi poate da consimţământul în lipsa susţinerii din partea celor cinci subunităţi federale şi a provinciei Valonia, care s-a poziţionat în opoziţie clară faţă de CETA.
Citește și: Iohannis: România va încerca să obţină eliminarea vizelor pentru Canada chiar fără semnarea CETA
Ultimele eforturi pentru a salva acordul de liber schimbat CETA dintre UE şi Canada au eşuat aparent vineri, după ce executivul valon s-a declarat nemulţumit de compromisurile pe care le-a obţinut. De asemenea, ministra canadiană a părăsit negocierile furioasă şi a susţinut că este imposibilă depăşirea opoziţiei din Valonia.
Eşecul negocierilor cu Valonia a venit la doar câteva ore după ce reprezentanţii europeni şi canadieni au depăşit impasul provocat de respingerea acordului de către România şi Bulgaria. Cele două țări au condiționat acceptarea acestui acord de liberalizarea regimului de vize pentru ceţăţenii români şi bulgari.
Citește și: EXCLUSIV / Viza canadiană, visul românesc. Ce avantaje vom avea, dacă restricțiile în Canada vor fi ridicate
După eșuarea negocierilor, președintele Parlamentului European a avut, sâmbătă dimineață, o nouă rundă de negocieri, de ultim moment, cu ministrul canadian al Comerțului și premierul Valoniei. La finalul discuțiilor, Martin Schulz și-a păstrat optimismul că acordul UE-Canada va fi semnat săptămana viitoare, așa cum era programat.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!