Din grup fac parte 20 de pakistanezi, 20 de algerieni, cinci marocani, patru afgani, trei cetățeni din Bangladesh, un srilankez, un iranian și un palestinian.
Aceasta este prima retrimitere a unui grup mare de migranți de după lovitura de stat eșuată din Turcia, din 15 iulie. Epurarea în masă declanșată de autoritățile turce a tensionat ulterior relațiile dintre Ankara și Bruxelles. La 8 septembrie, Atena a retrimis în Turcia primii cinci solicitanți de azil respinși în primă instanță.
De la intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia, în 20 martie, și până la începutul lui septembrie, Grecia a retrimis în Turcia circa 500 de migranți, dintre care majoritatea nu au solicitat azil în Grecia sau și-au retras cererile. ‘Dacă procedura de examinare a cererii de azil se accelerează, retrimiterile se vor intensifica, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliției.
Acordul UE-Turcia a redus puternic afluxul de migranți spre Europa via Turcia, ruta de migrație deplasându-se din nou între Libia, Egipt și Italia, informează Agerpres.
Criticat de numeroase organizații neguvernamentale, printre care Amnesty International, acest acord prevede retrimiterea în Turcia, în anumite condiții, a unor migranți și refugiați sosiți în Grecia după 20 martie. În schimbul fiecărui sirian retrimis, un sirian trebuie să fie relocat în Europa.
Ankara a amenințat că va rupe acordul cu UE dacă dosarul privind ridicarea vizelor pentru cetățenii turci care vor să călătorească în Spațiul Schengen nu va avansa.