UPDATE ora 22.00: Ministrul de interne, Lucian Bode, a declarat că procedurile sunt foarte clare, iar Centrul internaţional de cooperare poliţienească o va aduce în România pe Elena Udrea după ce instanțele din Bulgaria vor pronunța hotărârea definitivă de extrădare.
„În momentul în care această decizie de astăzi rămâne definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în cinci zile, Centrul internaţional de cooperare poliţienească va demara procedurile internaţionale în astfel de situaţii şi va proceda la aducerea în ţară a doamnei Udrea”, a afirmat Lucian Bode, la Palatul Parlamentului.
UPDATE ora 15.30: Tribunalul din Blagoevgrad a decis că Elena Udrea trebuie să fie extrădată în România, potrivit Antena 3. Fostul ministru al turismului are 5 zile are la dispoziție pentru a contesta verdictul, iar apelul va fi judecat de Curtea de Apel din Sofia.
UPDATE ora 14.30: Elena Udrea a fost adusă în fața instanței. Urmează să fie reluat procesul privind extrădarea ei în România, fiind așteptată o decizie în această privință chiar astăzi. Cu toate acestea, decizia nu va fi una definitivă, putând fi atacată cu apel de ambele părți.
Știrea inițială: Autoritățile române au transmis instanței din Bulgaria informațiile solicitate cu privire la condițiile de detenție în care a stat Elena Udrea în România, au anunțat Tribunalul București și Ministerul Justiției, luni, 18 aprilie, la solicitarea Libertatea.
„Documentele privind condițiile de detenție, întocmite de Administrația Națională a Penitenciarelor, au plecat vineri, 15 aprilie, de la Ministerul Justiției către Tribunalul București. Tribunalul București ne-a înștiințat astăzi (n.red. – luni, 18 aprilie) că documentele au fost traduse în română și în bulgară și trimise către partea bulgară”, a transmis ministerul condus de Cătălin Predoiu, pentru Libertatea.
„Tribunalul București a trimis documentele”, a confirmat și instanța română, la solicitarea Libertatea.
Tribunalul din Bulgaria a solicitat pe 13 aprilie mai multe informații cu privire la condiţiile de detenție în care a stat Elena Udrea în România, înainte de a pronunța un verdict, după ce avocații au susținut că Elena Udrea a fost persecutată politic în România, că a fost amenințată cu moartea într-o închisoare din România și că este bolnavă.
Drept urmare, instanța din orașul Blagoevgrad a stabilit un nou termen pentru ziua de marți, 19 aprilie, iar Elena Udrea ar putea afla atunci dacă va fi extrădată în România pentru a-și executa condamnarea la șase ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute. Decizia instanței nu va fi însă definitivă, iar Elena Udrea va putea face apel.
Fost ministru al turismului, Elena Udrea a fost condamnată definitiv pe 7 aprilie de Înalta Curte de Casație și Justiție la şase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, pentru acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu. În aceeași zi, înainte de pronunțare, Elena Udrea a fugit din România, dar a fost prinsă seara, în Bulgaria. Ea fusese dată în urmărire generală de Poliția Română, după ce polițiștii nu au găsit-o acasă pentru a pune în executare mandatul de executare a pedepsei.
Cazul de corupție din bani publici „Gala Bute” a ieșit la iveală în urma unei investigații a ziariștilor de la Gazeta Sporturilor, începută în 2011, pe când Elena Udrea era ministru.
Foto: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Uncetatean37 • 05.01.2023, 15:50
Oare de ce, ptr unii oameni e asa de greu sa accepte puscaria…ca un rezultat al propriilor actiuni?