,,Doctorii, doctorii dentisti, farmacistii, asistentii medicali, veterinarii, moasele isi vor putea folosi automat diplomele de studii in spatiul UE, dar acest drept trebuie cerut autoritatilor competente din tara respectiva. Acum se poate doar in tari unde exista acorduri bilaterale. Daca profesia este reglementata – prin lege sau alt document oficial – intr-o tara, atunci trebuie doar avizul organizatiei profesionale. De exemplu, doctorii trebuie sa obtina avizul organizatiei profesionale echivalente Colegiului Medicilor de la noi. Este posibil ca organizatia profesionala dintr-o tara sa ceara o perioada de adaptare sau studii suplimentare,,, ne-a declarat Daniela Girbea, director general in Ministerul Educatiei.
Aceasta ,,regula,, se aplica pentru diplomele de studii de invatamant superior de peste 3 ani. Diplomele de invatamant superior sub 3 ani (postliceale, la noi) trebuie validate numai pentru profesiile reglementate special, altfel se poate profesa la liber. Daniela Girbea spune ca europenii sunt interesati mai mult de ,,ce stie sa faca,, decat de diploma strainului. In Franta, de pilda, exista un Consiliu National de Validare a Experientei Profesionale, iar in alte tari sunt alte institutii care stabilesc ,,regulile,,.
Diplomele de la scolile profesionale de la noi sunt valabile in tarile UE, iar conditiile de angajare le stabileste patronul. ,,O tendinta foarte noua este aceea de a recunoaste experienta intr-o meserie. Se lucreaza deja la un nomenclator de ocupatii in care sa fie recunoscuta vechimea in munca, chiar daca nu exista studii. O institutie, care ar putea fi un oficiu de munca sau o autoritate locala, testeaza persoana care spune ca a lucrat mai mult timp intr-o meserie si ii elibereaza o diploma care sa-i permita angajarea sau chiar continuarea studiilor,,, a mai spus Daniela Girbea.
Tari unde se cer doar copii legalizate
Exista 16 tari cu care Romania are acorduri bilaterale, in care sunt suficiente doar actele de studii traduse si legalizate la notariat, ceea ce nu inseamna totusi echivarea automata a studiilor. Pentru aceste tari nu trebuie insa validarea din partea Ministerului Educatiei. Acestea sunt: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, China, Coreea, Cuba, Franta, Iugoslavia, Moldova, Mongolia, Polonia, Rusia, Spania, Ungaria.