RĂSPUNS: Actele de succesiune, precum și înscrierile (intabulările) imobilelor (case și terenuri) la Cartea funciară vor fi făcute gratuit, de către notari, în toată țara, dar numai în cadrul Programului național de cadastru și publicitate imobiliară, program demarat recent de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). În acest scop, printr-un ordin al preşedintelului ANCPI, a fost aprobat Protocolul de colaborare cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, privind procedura eliberării şi a plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală, în derularea Programului naţional de cadastru şi carte funciară. Programul, pentru care au fost selecate deja primele localități, prevede gratuităţi pentru cetăţeni, în vederea efectuării măsurătorilor și înscrierii în cartea funciară a imobilelor deţinute, precum și scutirea de la plata onorariilor notariale. Aceste onorarii urmează să fie achitate notariatelor de către ANCPI. Ordinul poartă numărul 1125/2016 și a fost publicat deja în Monitorul Oficial nr. 758/2016. Potrivit actului normativ, gratuitățile vor rămâne în vigoare încă doi ani de la finalizarea Programului național de cadastru, adică, cel mai probabil, până în anul 2025.
Actele de succesiune, eliberate deja în 87 de localități
Potrivit ANCPI, la începutul acestui an, în urma unei licitații, au fost semnate șase Acorduri Cadru, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică în 87 de localități din zona rurală, din 24 de județe. De asemenea, au fost încheiate, până la această dată, 17 contracte de prestări servicii pentru realizarea înregistrării sistematice în 42 localități, iar termenul de finalizare estimat este 2019. Până la sfârșitul anului, va fi lansată procedura de achiziție publică electronică pentru următorul lot de 60 de localități, din celelalte 17 județe.
Cadastru gratuit, la mâna primarilor
Pe de altă parte, pentru a grăbi lucrurile, la propunerea ANCPI, Guvernul a adoptat OUG nr. 35/2016, act care stabilește finanțarea primăriilor pentru realizarea cadastrului în extravilan și, pe cale de excepție, și în intravilan. Ca urmare, primăriile pot încheia contracte cu firmele specializate sau cu persoanele fizice autorizate pentru realizarea lucrărilor de cadastru. Concret, ANCPI, prin oficiile teritoriale, semnează contracte de finanțare cu primăriile. La rândul lor, primăriile trebuie să încheie contracte de prestări servicii pentru realizarea cadastrului. La finalizarea lucrărilor, ANCPI va plăti primăriilor costul lucrărilor, în limita a 60 de lei/ carte funciară. Așadar, în acest moment, orice primărie, fără excepție, poate obține finanțare de la ANCPI, fiind eliminat orice criteriu subiectiv de prioritizare a localităților în care se fac lucrări de cadastru sistematic. Potrivit datelor furnizate de ANCPI, până la această dată, 1.298 de primării, din tot atâtea localități din întreaga țară, au început deja lucrările de cadastru.