RĂSPUNS: Potrivit legislației în vigoare (noul Cod civil și noul Cod de procedură civilă), deschiderea unei succesiuni poate fi facută atât la un notariat public, cât și prin instanta de judecată.

În cazul in care se dorește să se deschida succesiunea la instanța de judecată, instanța competentă este cea de la ultimul domiciliu al defunctului, indiferent dacă moștenitorii au domicilile în alte localități.

În situația în care moștenitorii se înțeleg între ei, aceștia pot încheia o tranzacție în fata instanței, întocmai ca la notar, urmând ca pentru succesiune să se pronunțe o hotărîre judecatorească.

Dacă există cea mai mică suspiciune ca între moștenitori există neînțelegeri, este indicat ca moștenitorii să se adreseze direct instantei.

De altfel, și procedura succesorală la notar se suspendă, in cazul în care succesibilii își contestă unii altora calitatea sau nu se înteleg cu privire la compunerea masei succesorale si la întinderea drepturilor care li se cuvin.

În această situație, notarul este obligat să pronunțe o încheiere, prin care să dispună suspendarea dezbaterii succesorale și recomandarea ca părțile să se adreseze instanței de judecată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News