24 de copii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce luna trecută, pe 20 ianuarie, firma Dezinsecție și Deratizare SRL s-a ocupat de dezinsecția și dezinfecția școlii nr. 133 din Berceni, Sectorul 4. Imediat, școala a fost închisă timp de o săptămână.
Atunci, arăta Libertatea, angajaţii Dezinfecţie şi Deratizare SRL au neglijat ceea ce scrie pe toate etichetele produselor de curăţenie pe bază de clor: nu se folosesc în combinaţie cu alte produse de curăţenie, pentru că rezultatul poate fi extrem de toxic.
Cele două produse combinate au fost Insektum, un insecticid universal, și Bionet A15, dezinfectant pe bază de clor.
Cu toate că Primăria Sector 4 a anunțat că întrerupe contractul cu firma, iar părinții copiilor au fost sfătuiți să dea compania în judecată, patronul continuă să vândă, către stat, de pe celelalte companii ale sale.
Are 4 firme de dezinsecție și distribuție de pesticide
Agapie deține, în prezent, nu mai puțin de șase companii, la o a șaptea fiind administrator. Dintre cele șapte, patru activează pe piața dezinsecției și deratizării. E vorba de:
- Dezinsecție și Deratizare SRL (firma de la Școala nr. 133, obiect de activitate alte activități de curățenie);
- Agan Trust SRL (companie care, deși are obiect de activitate înregistrat la Ministerul de Finanțe “Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, are un al doilea obiect de activitate, la ONRC, “Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet”, și vinde pesticide)
- Stiltox 3D SRL (obiect de activitate fabricarea pesticidelor și a altor produse agrochimice);
- Derati Solution SRL (“alte activități de curățenie”, la fel ca prima firmă; aici, Agapie este doar administrator)
Cumpărător: cantina de ajutor social Cluj
De exemplu, compania Agan Trust a vândut, în aceeași săptămână în care a avut loc scandalul de la Școala nr. 133, un gel insecticid pentru combaterea gândacilor de bucătărie.
“MaxForce IC este o momeală insecticidă condiționată sub forma unui gel de culoare albă, având drept substanță activă imidacloprid-ul”, se arată în anunțul de cumpărare din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP).
Cumpărătorul este Cantina de Ajutor Social și Pensiune din Cluj-Napoca, iar prețul se apropie de 100 de euro.
Libertatea a încercat să discute cu Constantin Ovidiu Agapie chiar în toiul scandalului de la Școala 133, însă acesta n-a dorit să discute și le-a închis telefonul reporterilor Libertatea.
20.000 de euro au însumat cele două contracte dintre Direcția de administrare a unităților de învățământ sector 4 și compania Dezinsecție și Deratizare SRL
3 școli unde au fost probleme la dezinsecții în ianuarie
Cazul școlii nr. 133 nu a fost singular luna trecută. Și alți copii de la alte școli din România au avut de suferit.
- 29 ianuarie: o școală din localitatea Neatârnarea, județul Tulcea, a fost închisă pentru 3 zile după ce au fost găsite “neconformităţi” în legătură cu utilizarea biocidelor la dezinfecţia şi dezinsecţia făcute în unitatea de învăţământ cu o săptămână în urmă
- 20 ianuarie: 11 copii de la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrun” au ajuns la spital la puțină vreme după ce în școală au avut loc acțiuni de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare. Doi au rămas internați.
- 14 ianuarie: La același liceu Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” Arad, 40 de copii au ajuns la spital imediat după reluarea cursurilor tot din cauza acțiunilor de dezinfecție și deratizare
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro