Micii investitori, care mai au acțiuni la Automobile Dacia Pitești, acțiuni provenite din „Marea privatizare”, dețin doar 0,57% din capitalul social al societății. Toate informațiile de interes pentru micii acționari sunt prezentate pe site-ul firmei Renault Group, www.gruprenault.ro.
În perioada 1998-2004 nu s-au dat dividende
Pentru perioada 1998-2004, rezultatul net al exercițiului financiar nu a fost pozitiv, motiv pentru care nu s-au repartizat dividende acționarilor. Pentru perioada 2005-2008, Adunarea Generala a Actionarilor, ținând cont de nivelul pierderilor înregistrate în anii precedenți, de importanța investițiilor realizate și în conformitate cu dispozițiile art. 69, din Legea nr. 31/1990, a decis să reîntregească activul net al societății, prin recuperarea pierderilor contabile. Din acest motiv, profitul înregistrat nu a fost distribuit pentru dividende. În ceea ce privește profitul realizat în perioada 2009-2016, AGA a hotărât distribuirea de dividende. Dar, pentru dividendele aferente anilor 2009-2012, s-a împlinit termenul general de prescripţie, de 3 ani, prevăzut de Codul civil roman, astfel că cei care dețin acțiuni la Automobile Dacia Pitești și nu le-au ridicat, le-au pierdut.
Dividende pentru perioada 2013-2016
Așadar, au rămas de încasat dividendele pentru perioada 2013-2016. Astfel, pentru anul 2013, cuantumul dividendului pe acţiune este de 0,0126 lei, pentru 2014 de 0,0132 lei, pentru anul 2015 de 0,0141 lei și pentru anul 2016 de 0,0077 lei. “Pentru încasarea dividendelor pentru anii 2013-2015, vă rugăm să vă prezentaţi la oricare din unităţile băncii BRD din toată ţara”-precizează Grupul Renault, subliniind că, la data solicitării de plată adresate băncii, aceasta va achita doar dividendele pentru plata cărora nu s-a împlinit termenul general de prescripţie, de 3 ani.
Acțiunile nu se răscumpără
Acțiunile SC Automobile Dacia SA, cu o valoare nominală de 0,10 lei, nu mai sunt tranzacționate pe piața bursieră. “La acest moment, societatea nu intentionează să rascumpere propriile acțiuni. O eventuală răscumparare va fi anunțată”-precizează Reanault. Așadar, actionarii Dacia pot să-și vândă acțiunile doar prin tranzacții directe către alți acționari sau către terți.
Cum intri în posesia acțiunilor moștenite
Între timp, unii deținători de acțiuni au decedat. Pentru a intra în posesia acțiunilor moștenite, trebuie îndeplinită procedura succesorală. În acest caz, înscrierea în Registrul Actionarilor se face cu respectarea prevederilor legale, pe baza următoarelor acte: certificatul de acționar al decedatului sau extrasul din registrul acționarilor ori, în cazul în care certificatul de acționar sau extrasul din Registrul Acționarilor a fost pierdut, dovada faptului că acesta a fost declarat nul; certificatul de deces; actul de identitate al moștenitorului; certificatul de mostenitor; procura notarială, în cazul în care unul dintre moștenitori nu se va putea prezenta personal și este reprezentat de o altă persoană. “Pentru programare, este necesar să ne transmiteti cererea dvs, însoțită de o copie a B.I./C.I. și a documentelor sus-menționate, pe adresa SC Automobile Dacia SA, Str Uzinei, Nr 1, Mioveni, Județul Argeș”-mai precizează Grupul Renault.
Citește și:Dacia se îndreaptă spre cel mai bun an al său. Vânzările ar putea depăși pragul de 600.000 de mașini