Anul acesta, SIF-urile Moldova, Transilvania, Muntenia și Oltenia vor acorda acționarilor dividende aferente anului financiar 2016, spre deosebire de alți ani, în care mare parte din profit a fost alocat dezvoltării. Face excepție SIF Banat Crișana, care alocă întregul profit, în valoare de 81.362.701 lei, pentru “Alte rezerve”. Valoarea dividendelor/acțiune, aprobate deja în adunările generale ale acționarilor, și care urmează a fi acordate în acest an de fiecare dintre cele patru SIF-uri, precum și data la care vor începe plățile, sunt redate în tabelul alăturat.

De la ce bancă îți încasezi banii

În privința modalităților de plată, pentru cei care au acțiuni la Societățile de Investiții Financiare, acestea nu diferă mult de la o societate la alta. Un lucru e sigur: nu mai aștepta să primești banii prin Poștă! SIF-urile au renunțat la această formă de plată. De regulă, plata se face acum, fie prin intermediul Depozitarului Central, fie direct printr-o bancă cu care SIF-ul respectiv are încheiat un contract în acest scop. De exemplu, SIF Muntenia plătește dividendele prin Banca Comercială Română (BCR), SIF Moldova, prin Banca Transilvania, SIF Transilvania, prin CEC Bank și SIF Oltenia, prin BCR. Dacă ești titularul acțiunilor, băncile îți dau banii în numerar, doar pe baza Cărții de Identitate. Banii pot fi încasați și de alte persoane, cu condiția ca acestea să prezinte procură din partea titularului, autentificată la un notariat.

Solicită și dividendele pentru anii precedenți

 O precizare importantă: unele SIF-uri au hotărât că cei care au acțiuni la Societățile de Investiții Financiare și nu își ridică dividendele timp de trei ani consecutivi, nu vor mai primi aceste dividende, ele fiind „prescrise”(mai exact, confiscate). Așadar, dacă nu ți-ai ridicat dividendele pentru ultimii trei ani (2013, 2014 și 2015), solicită și plata acestora, altfel le vei pierde definitiv. Pe de altă parte, dacă ești moștenitorul unor astfel de acțiuni (de la părinți sau de la alte rude decedate), nu vei primi dividendele aferente, decât dacă îți faci succesiunea și urmezi toate procedurile necesare, cerute de Depozitarul Central, pentru a-ți trece acțiunile respective pe numele tău.

Cum se impozitează  dividendele, inclusiv pentru cei care dețin acțiuni la Societățile de Investiții Financiare

Începând cu anul 2016, dividendele sunt impozitate cu 5%, impozitul fiind rețiunt la sursă. Practic, investitorul încasează în contul său valoarea netă a dividendului. Declararea și plata impozitului pe dividende cade în seama companiei care a emis dividendul, investitorul fiind scutit de orice obligație de plată.

 

Tabel:

Valoarea dividendelor acordate de Societățile de Investiții Financiare (SIF) în 2017 și data la care încep plățile

SIF                                 Lei/acțiune     Data demarării plăților

Banat-Crișana*                         –                                       –

Moldova                               0,0440                          02.10.2017

Transilvania                         0,0200                          27.10.2017

Muntenia                             0,0400                           28.09.2017

Oltenia**                             0,09/0,1571                 01.11.2017             

*Potrivit Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de la SIF 1 Banat Crișana, din data de 20.04.2017 (Art.2), “se aprobă repartizarea profitului net aferent exercițiului financiar 2016, în sumă de 81.362.701 lei, la Sif Oltenia urmează să adopte una dintre cele două variante, la Adunarea generală a acționarilor, care va avea loc la data de 6 septembrie 2017.

Citește și:  Cum afli ce valoare au acțiunile tale

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News