Acțiunile au crescut vertiginos după anunțul privind angajarea a încă 75.000 de oameni în depozite și pe segmentul de curierat, după ce recent a mai angajat încă 100.000, ca urmare a cererii mari.
Este cel mai mare retailer online din lume
Comenzile online au înregistrat creșteri uriașe în urma izolării în locuințe a oamenilor de pe aproape întregul mapamond.
În urma acestor cereri mari, analiștii și-au majorat estimările privind rezultatele financiare ale Amazon. Potrivit sursei citate, aceștia estimează, în medie, venituri de 72,49 miliarde de dolari pe primul trimestru și venituri totale de 334,14 miliarde de dolari pe tot anul.
Analiștii companiei de cercetare Cowen au spus că epidemia a dus, practic, la crearea unei situații de tipul Black Friday în luna martie.
RBC Capital spune că mai mult de jumătate dintre cei care își cumpără acum alimente de pe Amazon vor să cumpere permanent în acest mod.
Cloud computing, filme, muzică și reclamă online
Pe lângă faptul că este cel mai mare retailer online din lume, Amazon este și cel mai mare furnizor de servicii de cloud computing de pe planetă. Mai exact, foarte multe companii folosesc centrele sale de date pentru propriile servicii sau aplicații, așa cum este cazul Netflix, Reddit, HTC, Nokia, Pinterest, Dow Jones sau Expedia.
Pe lângă acestea, Amazon deține și unul dintre cele mai mari servicii de filme online ca popularitate, concurând direct cu Netflix. Concomitent, Amazon concurează Spotify în domeniul muzical și Google în domeniul reclamelor online.
Critici pe bandă rulantă
Pe de altă parte, Amazon a fost intens criticat pentru condițiile de lucru din depozitele sale.
Recent, mai mulți angajați ai săi au fost concediați, după ce au devoalat problemele legate de condiții și riscul infectării cu COVID-19.
Președintele american Donald Trump critică des Amazon din cauza contractului păgubos semnat de poșta americană cu gigantul. De asemenea, Trump îl critică pe fondatorul Jeff Bezos, din cauză că ziarul Washington Post, pe care miliardarul îl deține, critică politicile sale.
În fine, atât Amazon, cât și Jeff Bezos, au fost acuzați că cer subvenții de la statele americane, în contextul în care Amazon este una dintre cele mai mari și mai puternice companii din SUA, iar Bezos este cel mai bogat om din lume. Conform revistei Forbes, Bezos are o avere de 138 de miliarde de dolari.