Investitorii sunt îngirjoraţi cu privire la impactul noilor sancţiuni americane în business-ul Raiffeisen.
Raiffeisen deține în România Raiffeisen Bank, care luptă pentru poziția a patra în sectorul bancar românesc, la concurență cu Unicredit.
Bursa de la Moscova și rubla, pe făraș
Bursa de la Moscova a scăzut puternic, ca urmare a unui nou val de sancțiuni americane, iar rubla a scăzut cu 4,2%.
De vineri, rubla a scăzut în total cu 10%.
Noile sancțiuni americane ar putea provoca mari pagube în economia rusă, iar băncile sunt expuse deoarece, dacă s-ar înrăutăți condițiile economice, atunci tot mai mulți oameni nu și-ar putea plăti datoriile, iar acest lucru va afecta băncile.
Per total, bursa de la Moscova a consemnat o scădere de 8,3%.
Rusal, pe marginea falimentului
Acțiunile Rusal – cel mai mare producător de aluminiu din lume – au scăzut cu 7,5% pe bursa din Hong Kong, după ce luni au scăzut cu 50%, conform Reuters. Oligarhul rus Oleg Deripaska, cel care controlează Rusal, este vizat de sancțiunile americane.
Numele lui Deripaska a apărut în investigațiile privind interferența Rusiei în alegerile din SUA din 2016. El este vizat și ca urmare a apropierii de președintele rus Vladimir Putin.
Grupul elvețian Glencore a anunțat că nu va mai face schimbul de acțiuni Rusal cu titluri En+, după ce ambele companii au fost incluse pe lista de sancțiuni. Glencore deține 8,75% din Rusal. En+ este conglomerat cu activități în energie, controlat tot de către Deripaska.
Potrivit analiștilor de la TS Lombard, Rusal ar urma cel mai probabil să fie salvat de bănci de la faliment.
Deripaska mai deține și constructorul austriac Strabag – în care firma sa Rasperia deține un pachet de acțiuni.