„Cele mai multe dintre aceste decizii BEC sunt, de fapt, încălcări ale libertății de exprimare a simplilor utilizatori de rețele sociale. Prin urmare BEC împiedică alegătorii să își exprime liber opiniile și preferințele politice”, a transmis Active Watch luni, 7 aprilie.

ONG-ul dedicat apărării drepturilor omului și promovării comunicării libere consideră că sunt „multiple situații” în care deciziile BEC încalcă libertatea de exprimare.

„Astfel, mai multe dintre aceste decizii BEC vizează utilizatori obișnuiți de rețele sociale (unii chiar identificați cu nume și prenume), care postează opinii personale și care nu pot fi calificați, în mod automat, drept „actori politici” în sensul Regulamentului UE 2024/900 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică”, se arată în comunicatul ONG-ului.

Active Watch mai susține că aceste intervenții pot avea efectul invers celui dorit, amplificând vizibilitatea mesajului inițial (efectul Streisand) și acuză autoritățile că nu reacționează suficient în fața conținutului electoral cu adevărat problematic cu adevărat, cum ar fi rețelele coordonate de promovare inautentică.

Biroul Electoral Central a luat măsuri împotriva unor materiale de campanie considerate ilegale pe platformele sociale. Mai precis, plângerile admise de BEC se referă la videouri asociate lui Nicușor Dan, George Simion, Victor Ponta și Crin Antonescu. BEC a dispus ștergerea lor, dar video-urile încă există pe TikTok și pe Facebook.

Alegerile prezidențiale 2025 vor avea loc pe 4 și 18 mai.

Urmărește în fiecare zi seria de materiale dedicate finalei prezidențiale – „Nicușor Dan vs George Simion”! 

Urmărește-ne pe Google News