ActiveWatch solicită autorităţilor judiciare din România să demareze o anchetă internă pentru a analiza conduita profesională a poliţiştilor care au intervenit în cazul conflictului din biroul senatoarei Şoşoacă şi să nu se oprească la investigarea incidentelor dintre jurnalistele Lucia Goracci şi Delia Marinescu, cameramanul Miki Stojicic, editorul Sirdas Yildizdin şi senatoarea Diana Şoşoacă, alături de soţul acesteia.
„Trebuie lămurite circumstanțele care au condus la reținerea în secția de poliție a jurnaliștilor pentru o durată de 8 ore, în condițiile în care aceștia nu au fost conduși la secție, ci s-au deplasat acolo de bunăvoie, pentru a depune plângeri împotriva senatoarei Șoșoacă și a soțului acesteia și, conform legii, ar fi trebuit să fie lăsați să părăsească secția de poliție atunci când au dorit.
Au fost informați jurnaliștii în legătură cu motivele acestei rețineri prelungite și în legătură cu drepturile lor? Trebuie lămurite circumstanțele în care a fost solicitată percheziția jurnaliștilor, care au fost întrebați și dacă dețin droguri sau arme“, arată organizaţia ActiveWatch într-un comunicat de presă.
ActiveWatch: Poliţia a intimidat jurnaliştii, nu i-a protejat
Reprezentanţii ONG-ului susţin că reţinerea jurnaliştilor la Secţia nr. 4 de Poliţie, solicitarea percheziţiei şi modul în care s-a desfăşurat ancheta reprezintă forme de intimidare, şi nu de protecţie a jurnaliştilor.
De asemenea, un răspuns ferm și proporționat al autorităților judiciare în ceea ce privește actele senatoarei Diana Șoșoacă și ale soțului acesteia, Silviu Șoșoacă, ar confirma faptul că România este membru deplin al comunității UE, comunitate în care siguranța jurnaliștilor este o prioritate pentru conservarea și protejarea democrației.
În sprijinul acestei solicitări, organizaţia media invocă o recomandare a Comisiei Europene către statele membre pentru a îmbunătăţi siguranţa jurnaliştilor în întreaga Uniune. Astfel, ActiveWatch cere instituţiilor din România să ia măsuri suplimentare pentru siguranţa atât offline, cât şi online a jurnaliştilor.
„Violenţele fizice împotriva jurnaliştilor trebuie sancţionate penal“
„Reamintim politicienilor, forțelor de ordine și altor actori sociali că lipsirea de libertate a jurnaliștilor reprezintă un atac grav la libertatea presei, violențele fizice împotriva jurnaliștilor sunt inacceptabile și trebuie sancționate penal, la fel și distrugerea echipamentelor jurnaliștilor sau a materialelor rezultate din documentarea jurnalistică, că nimeni nu poate cere unui jurnalist aflat pe teren să șteargă un material jurnalistic şi că perchezițiile asupra jurnaliștilor se pot face numai cu respectarea legii și ținând cont de protecția legală suplimentară de care aceștia beneficiază în exercitarea profesiei lor“, mai arată ActiveWatch.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro