Florin Buhuceanu, 50 de ani, lucrează la Asociația Accept din 1998. Aici, a trecut prin mai multe funcții: voluntar, membru, președinte, vicepreședinte, iar acum este director de advocacy. Activistul a fost una dintre puținele persoane gay vizibile în spațiul public din România care s-a exprimat împotriva Articolului 200 din Codul Penal prin care homosexualitatea era criminalizată. Articolul 200 a fost abrogat în 2001.
În 2019, Florin Buhuceanu împreună cu partenerul său de viață de peste șase ani, Victor Ciobotaru, activist și el, au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că nu recunoaște cuplurile de același sex. Demersului lor s-au alăturat alte 20 de cupluri LGBT.
Libertatea i-a adresat câteva întrebări referitoare la inițiativa anunțată de AUR prin care, la fel ca Ungaria, partidul nou intrat în Parlament vrea să interzică orice referire despre comunitatea LGBT în fața minorilor. Miza este să interzică „propaganda gay” în școli și grădinițe, dar nu exclud și alte spații publice precum mass-media.
Libertatea: AUR lucrează la un pachet legislativ prin care să interzică „propaganda gay” pentru minori cel puțin în școli și grădinițe, similar cu legea din Ungaria. În calitate de activist pentru persoanele LGBT cum vezi această inițiativă?
Florin Buhuceanu: E încă o dovadă că acest partid este după chipul și asemănarea cuplului politic Vladimir Putin – Viktor Orban față de care românii știu să păstreze igienic distanța. Șoșoace în Parlament care să inventeze „dușmani ai poporului” au existat dintotdeauna. Nu e nimic nou că dumnealor nu vor să ne vadă și nu vor să fim văzuți ca persoane LGBT. N-au reușit cu așa-zisul Referendum pentru Familie, încearcă din nou în ciuda evidențelor că românii nu sprijină asemenea drăcovenii (71% dintre români spun că n-ar avea niciun impact asupra lor, dacă în România s-ar legaliza căsătoria pentru cuplurile de același sex, arată un studiu recent-n.r.).
În țara în care copiii sunt vânați pe stradă și nu se simt în siguranță, în care avem cele mai multe mame minore, să încerci transformarea bărbaților și femeilor gay în pericol național de care trebuie să se ferească copii e o gogoașă care se va desumfla repede.
– Claudiu Târziu, senator și copreședinte AUR, spune că a fi gay este o deviație sexuală. Cum comentați în calitate de persoană gay?
– Numai politicienii jalnici își trag puterea din negarea și vânarea unor oameni transformați în „hoți de copii” ori „devianți”. Asta o zicea Vadim Tudor, asta o spun colegii de idei Becali și Târziu. Aud de decenii că suntem „greșiți”, că nu suntem pe deplin oameni.
E înfiorător de arogant și mârlănesc să te crezi superior pe lumea asta pentru că te-ai născut heterosexual sau că ai fost botezat ortodox.
Florin Buhuceanu:
Dacă în asta stă patriotismul AUR, vor ieși pe ușa din dos a istoriei, așa cum s-a întâmplat cu extremiștii din Mișcarea Legionară, Mișcarea pentru România a lui Marian Munteanu sau Noua Dreaptă. Toate se aflau în continuă nevoie de inventare și vânare a „dușmanului”, la fel ca AUR. Că-i evreu, rom sau gay, e mai puțin important. Dușman să fie.
– În ce măsură credeți că un astfel de proiect va afecta tinerii LGBT din România?
– Pentru fiecare dintre noi e important respectul și stima de sine. Nu vom permite ca cei din tribul politic al Târziilor (Claudiu Târziu, n.r.) și Lavricilor (Sorin Lavric, n.r.) să decidă pentru noi cine suntem și cum să ne trăim viața. Nu ne vor răpi demnitatea de oameni și nu îi vor putea împiedica pe adolescenții LGBT să își trăiască viața fără frică. Acești tineri vor ieși pe stradă în marile orașe din România, la Pride, ca în fiecare an, și le vom fi alături pentru ca școala românească să nu ajungă pe mâna unor politicieni care cred că pot decide ce și cum se predă.
Sper ca și profesorii să se implice în a pune capăt atacurilor asupra accesului tinerilor la educație, protejându-i pe fiecare dintre ei, indiferent de etnia, religia, orientarea sexuală sau identitatea lor de gen.
– Credeți că educația sexuală din școli ar trebui să aibă și o componentă referitoare la persoanele LGBT?
– Nu se predă educație sexuală în cele mai multe din școlile românești. E trist și inacceptabil să vezi că adolescenții se informează despre sănătatea lor sexuală și reproductivă apelând mai ales la internet, căci școala e absentă. E teribil să vezi adolescenți LGBT care nu au cu cine să vorbească despre ei înșiși și nevoile lor, căci o parte a profesorilor și consilierilor școlari le sunt ostili. Unde e șansa lor la educația pentru sănătate? Cum respectăm drepturile copilului în cazul lor?
– Cum a fost afectată comunitatea LGBT din Ungaria și din Polonia de măsurile luate împotriva lor de către aceste guverne, de la legea adoptată recent în Ungaria pentru care se face și referendum până la zonele LGBT-free (în care este interzisă orice referire la minoritățile sexuale) din Polonia?
– Există un exod al creierelor spre Occident, oamenii nu mai sunt dispuși să îndure persecuția prin lege, și asta în condițiile în care și așa părăsirea țării risca să capete proporții de masă. Se fac proteste, societatea începe să înțeleagă care e miza politică a atacurilor anti-LGBT. Vrem să trăim ca în Occident sau ca în Rusia? Vrem educație și servicii ca-n Occident, în care suntem cu toții respectați ca oameni sau să ne trăim viața pe mâna unor politicieni care trăiesc din conflicte și ură?
Sper ca România să nu urmeze Rusia, Polonia și Ungaria, pentru că știm care sunt consecințele. Nu clasa politică va deconta,ci noi, cetățenii, o vom duce mai rău prin sancțiunile pe care le vom suporta. România va fi mai aspru tratată decât Polonia ori Ungaria tocmai datorită trecutului ei represiv, fiind țara care abia în urmă cu 20 de ani a scos în afara legii pedeapsa cu închisoarea pentru homosexuali.
– Dacă ați avea ocazia să participați la o dezbatere legată de această inițiativă cu unul dintre liderii AUR ce le-ați transmite?
– Să pună mâna pe cărți contemporane de drept, politologie, psihologie, altele decât cele scoase de mica editură a copreședintelui Târziu. E o bună ocazie de a nu se face de râs și a nu-și bate joc de apartenența României la Uniunea Europeană pe care ne-am dorit-o cu toții, minoritari ori majoritari.
Să învețe ceva din istoria apropiată: scoaterea în afara legii a legislației antihomosexualitate din 2001 a însemnat și eliminarea prevederilor care legau vizibilitatea noastră de așa-zisul „prozelitism”.
Florin Buhuceanu: