Daniela Drăghici este activistă pentru educație sexuală, implicit promovarea drepturilor pentru sănătate sexuală și reproductivă, din 1994. Atunci, în cadrul Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare de la Cairo, la care a participat și ea, România s-a angajat că va combate violența împotriva femeilor și va asigura servicii de sănătate sexuală și reproductivă.

Activista este vicepreședintă a Asociației SEXUL versus BARZA, consultantă în cadrul ASTRA (o coaliție de ONG-uri și activiști din centrul și estul Europei care militează tot pentru sănătatea sexuală și reproductivă) și a lucrat ca expert la Institutul pentru Drepturile Reproductive din Estul Europei.

Experta a explicat că educația sanitară poate fi înțeleasă mai degrabă în sensul de noțiuni legate de igienă. Iar atât aceasta, cât și educația sexuală trebuie integrate în „educația pentru sănătate“, așa cum se numește opționalul valabil încă din 2004.

Educația sanitară e una, iar educația sexuală, alta. Cei mai mulți politicieni se raportează parșiv la educația sexuală, nu pe informații științifice, studii, cercetări de teren etc.

Daniela Drăghici:

„Parlamentarii și părinții care sunt împotriva educației pentru sănătate, inclusiv pentru sexualitate, nu știu cum se desfășoară predarea acestei discipline la clasă, ca opțional, din 2004 și până în vremurile actuale”, spune experta Daniela Drăghici.

Le-a arătat copiilor de grădiniță un documentar despre nașterea în apă

Vicepreședinta SEXUL vs BARZA spune că ea însăși a testat noțiuni de sănătate reproductivă pe preșcolarii de la grădinița sa particulară din București. 

„Le-am citit povești despre animale și puii lor. Apoi, le-am arătat copiilor un documentar despre nașterea în apă. Nu s-a șocat nimeni, dimpotrivă. Au fost fericiți că au văzut cum s-au născut și le-au spus părinților să nu-i mai mintă că i-a adus barza. Părinții au fost, la rândul lor, fericiți că n-au mai fost nevoiți să le explice fenomenul nașterii”, povestește Daniela Drăghici.

Experta mai punctează că, în prezent, ONG-urile fac cele mai multe eforturi pentru a crește numărul de specialiști care să predea educația sexuală în școli.

„Fundația Tineri pentru Tineri a instruit sute de profesori pentru a preda acest opțional la liceu, dar, din păcate, cam 5% din populația școlară a participat la astfel de ore”, mai explică Daniela Drăghici.

„Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) a instruit medici școlari să facă acest lucru. Platforma educațională SEXUL vs BARZA și aplicația «Myra» sunt singurele resurse online de încredere pentru educația sexuală a adolescenților”, adaugă aceasta.

Senatul a respins, marți, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară”, dar și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore.

 
 

Urmărește-ne pe Google News