Aproximativ 70 de activiști de mediu s-au așezat marți la marginea minei de suprafață de la Garzweiler și au fost înconjurați de poliție. Activista suedeză s-a aflat și ea printre manifestanți.
Micul cătun, care a devenit linia întâi a dezbaterii climatice din Germania, este defrișat pentru a face loc extinderii minei de lignit din apropiere.
Poliția germană a precizat că este a doua oară când activista suedeză, care s-a alăturat sâmbătă protestelor, a fost îndepărtată de ofițeri din Luetzerath.
Un purtător de cuvânt al poliției locale din Aachen a afirmat că Greta Thunberg a făcut parte dintr-un grup de protestatari care „a luat cu asalt” marginea minei de extracție, descrisă de polițiști ca fiind „abruptă și extrem de periculoasă”.
Poliția a precizat că activista nu a fost arestată, ci a fost luată pe sus și este în prezent la audieri, alături de alți protestatari, pentru identificare.
Un martor a declarat pentru Reuters că a văzut-o pe Greta Thunberg stând singură într-o dubă mare a poliţiei germane.
Micul cătun Luetzerath este deținut de compania de utilități RWE și urmează să fie demolat, pentru a permite extinderea minei de lignit Garzweiler din apropiere.
După demonstrație, potrivit RWE, o persoană a intrat în mina de lignit. „Bineînțeles că este extrem de nesăbuit ceea ce face acolo”, a declarat un purtător de cuvânt al RWE.
Miniștrii germani și RWE spun că lignitul – considerat de activiști drept cea mai dăunătoare formă de cărbune la adresa sănătății omului – extras din mină va asigura securitatea energetică a Germaniei pe termen scurt.
Actualul guvern de la Berlin – o coaliție formată din trei formațiuni, printre care se numără și Partidul Verzilor – a trebuit să își adapteze atitudinea față de utilizarea cărbunelui după invazia Rusiei în Ucraina.
În trecut, țara a fost în mare măsură dependentă de gazul rusesc pentru energia sa, dar livrările către Europa au fost reduse ca răspuns la sancțiunile europene.
Cu toate acestea, guvernul german insistă asupra faptului că este încă angajat să elimine utilizarea cărbunelui pe termen lung.
Executivul de la Berlin s-a angajat să devanseze planurile de eliminare treptată a cărbunelui cu opt ani, până în 2030, în Renania de Nord-Westfalia, statul în care se află mina Garzweiler.
Activiștii de mediu doresc ca Germania să ia măsuri imediate în privința combustibililor fosili și se opun extinderii acestei mine de cărbune.
Aceștia spun că demolarea satului pentru a face loc sitului ar duce la emisii uriașe de gaze cu efect de seră din cauza combustibililor fosili extrași.
Protestatarii s-au mutat în urmă cu doi ani în casele abandonate ale foștilor locuitori ai micului sat.
Grupul LuetziBleibt („Luetzi rămâne”) a afirmat la începutul acestei luni că în sat se aflau „în jur de două sute de persoane”.
Polițiștii germani s-au deplasat în sat la începutul acestei luni în încercarea de a-i evacua pe protestatari.
Foto: Profimedia Images