Eliberarea Natalliei a fost anunțată de președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis. Ea a ajuns în Elveția vineri seară, fiind preluată de pe aeroportul Zürich-Kloten de Johannes Matyassy, ​​secretar de stat adjunct în Departamentul Federal de Afaceri Externe și director al Direcției Consulare.

La conferința de presă organizată pe aeroport, Hersche a spus că speră ca guvernul elvețian să sprijine și alte persoane deținute în închisorile din Belarus.

Natallia a povestit: „M-am trezit la ora 6.00. Apoi am avut cinci minute pentru micul dejun și cinci minute pentru a-mi face bagajele. Atunci am știut că, probabil, voi fi eliberată”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

„Tortură cu radiolul dat la maximum”, și dorința de a face „o baie fierbinte”

„Dumnezeu mi-a dat putere să rezist”, a mai spus ea. A rememorat cum „eram torturată cu un radio dat la maximum, un sunet asurzitor”.

Primul lucru pe care îl va face acasă: „O baie fierbinte”. După ce zborul de la Minsk i s-a părut infernal: „Uitasem cum e în aer”.

Inițial, Hersche a fost plasată într-o colonie corecțională pentru femei în Homiel, unde se cos haine pentru poliție și armată. Natallia a refuzat să facă asta. În martie 2021, ea a intrat în greva foamei, iar în septembrie 2021, a fost transferată la închisoarea Mahiliou, din Moghilev, care este cel mai strict tip de penitenciar din Belarus.

Președintele federal Cassis le-a mulțumit tuturor celor implicați în eliberare: „Este o mare bucurie pentru mine că Natallia Hersche este în sfârșit liberă. Îi dorim toate cele bune și multă sănătate”.

Liderul opoziției din Belarus: „A fost închisă nevinovată”

Pe perioada detenției, reprezentanții Ambasadei Elveției din Minsk au vizitat-o pe deținută de 14 ori.

După arestarea lui Hersche, organizația pentru drepturile omului Libereco a depus o petiție cu 9.500 de semnături. 

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, și-a exprimat vineri bucuria pentru eliberarea lui Hersche, pe Twitter: „Cetățeanul elvețiano-belarus Natallia Hersche se poate întoarce la cei dragi. Ea a fost eliberată după ce a fost închisă nevinovat în Belarus, timp de 17 luni”.

1.061 de prizonieri politici ar fi ținuți ca ostatici, a completat Tihanovskaia: „Nu-l putem lăsa pe dictator să-i folosească pentru a negocia”.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News