Just Stop Oil a transmis că „acțiunea”, care a vizat și o altă pictură din muzeu, a fost un „semn de sfidare” ca răspuns la condamnarea celor două protestatare.

Cei trei activiști au fost arestați, iar picturile nu au fost deteriorate în urma incidentului de vineri.

Anterior, tot vineri, Phoebe Plummer, în vârstă de 23 de ani, și Anna Holland, în vârstă de 22 de ani, au fost condamnate pentru că au aruncat, în octombrie 2022, două cutii de supă de roșii peste lucrarea lui Van Gogh. Apoi au îngenuncheat în fața tabloului și și-au lipit mâinile de peretele de sub acesta. Cele două au provocat atunci daune în valoare de 10.000 de lire sterline ramei aurii a operei de artă.

Rama a fost achiziționată de galerie în 1999 și a fost evaluată la 28.000 de lire sterline.

„Ce valorează mai mult, arta sau viața? Merită mai mult decât mâncarea? Merită mai mult decât dreptatea? Sunteți mai preocupați de protecția unui tablou sau de protecția planetei și a oamenilor? Criza costului vieții face parte din criza costului petrolului”, a spus Plummer după ce a aruncat supa peste tablou.

Plummer a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, în timp ce Holland a fost condamnată la 20 de luni de detenție.

În pronunțarea deciziei, judecătorul Christopher Hehir a spus că „comoara culturală” ar fi putut fi „grav deteriorată sau chiar distrusă” de acțiunile celor două.

„Supa s-ar fi putut scurge prin sticlă. Nu ți-ar fi putut păsa mai puțin dacă pictura era deteriorată sau nu.
Nu aveai dreptul să faci ce i-ai făcut cu «Floarea-soarelui»”, a mai spus judecătorul.

Raj Chada, care apără Olanda, a precizat că tinerele „au verificat” că tabloul era protejat de un capac de sticlă înainte de a arunca supa.

Phoebe Plummer, care s-a reprezentat singură, a declarat în timpul audierii: „Alegerea mea de astăzi este să accept orice sentință pe care o primesc cu un zâmbet. Nu sunt doar eu însămi condamnată astăzi, sau coinculpații mei, ci fundamentele democrației în sine”.

Holland și Plummer au fost găsite vinovate de un juriu după trei ore de deliberare, în luna iulie. Cinci zile mai târziu, Plummer a fost arestată pentru că a pulverizat vopsea pe panourile de plecare pe aeroportul Heathrow.

Ea a primit și o condamnare de trei luni pentru rolul ei într-un marș lent care a provocat lungi cozi în vestul Londrei în noiembrie 2023.

Pictat în Arles, în sudul Franței, în august 1888, tabloul lui Van Gogh înfățișează 15 floarea-soarelui stând într-un vas galben pe un fundal galben.

Just Stop Oil este un grup de activiști pentru schimbările climatice care solicită guvernului britanic să se angajeze să pună capăt noilor licențe și producții de combustibili fosili. Potrivit grupului, 26 dintre activiștii săi sunt acum în închisoare.

Urmărește-ne pe Google News