În ciuda faptului că a ajuns într-unul dintre cele mai întunecate momente din ultimele patru decenii ca disident și activist pentru drepturile omului, Oleg Orlov spune că nu are de gând să fugă din Rusia. „Am luat decizia cu mult timp în urmă că vreau să trăiesc și să mor în Rusia, este țara mea”, a spus Orlov. „Chiar dacă nu a fost niciodată atât de rău.”
Orlov își amintește că a tipărit afișe antirăzboi în casă la sfârșitul anilor 1970 pentru a protesta împotriva invaziei ruse a Afganistanului sau în sprijinul mișcării Solidaritatea din Polonia și a fost observator și negociator în timpul războiului sângeros din Cecenia din anii 1990.
El a fost arestat de trei ori pentru proteste, de la sfârșitul lunii februarie, când trupele ruse au lansat atacurile asupra Ucrainei. Și nu exclude să primească o pedeapsă cu închisoarea în viitor.
„Înțeleg probabilitatea ridicată a unui dosar penal împotriva mea și a colegilor mei”, a spus el. „Dar trebuie să facem ceva, chiar dacă este doar să ieșim să manifestăm și să vorbim sincer despre ceea ce se întâmplă.”
„Am luat decizia că nu plec. Aceasta a fost decizia mea”, spune și Ilya Yashin, în vârstă de 38 de ani, un veteran al protestelor de stradă și un activist politic care servește și ca deputat municipal la Moscova. „Înțeleg toate riscurile. Înțeleg ce ar putea însemna pentru mine”.
„Dar mi se pare că vocile împotriva războiului sună mai tare și mai convingător din Rusia”, a spus el.
Yashin a continuat să vorbească împotriva războiului în mod public, postând pe canalul său de YouTube filmări care ajung la 1,5 milioane de urmăritori.
El a estimat că 80% dintre prietenii și colegii săi, mulți din politica de opoziție sau jurnalism, au părăsit țara. „Cred că am mai mulți prieteni în Georgia și în Vilnius acum decât la Moscova”, a spus el.
Nu a existat niciun reproș pentru cei care au plecat, spune el, dar îi privește pe cei care au rămas cu „mare simpatie, mare respect”. Prin activismul său, speră să arate că mulți ruși nu susțin acest război.
„Ce rost are să faci politică în Rusia, dacă nu ești dispus să protestezi împotriva războiului într-un moment cu o atât de mare încărcătură istorică?”, întreabă Yashin.
Pericolul pentru activiști precum Orlov și Yashin este real. Guvernul a deschis deja în jur de zece dosare de distribuire de „informații false” despre armată, infracțiune prevăzută într-o lege adoptată după începutul războiului și care poate duce la o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare. În plus, peste 15.000 de protestatari au fost arestați.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina