Mișcarea de tineret pro-Kremlin „Molodaya Gvardia” („Tânăra Gardă”) a afirmat că peste 5.000 de persoane au manifestat în fața ambasadelor a 20 de țări „neprietenoase”, inclusiv în fața reprezentanțelor diplomatice ale Statelor Unite, Franței, Germaniei și Poloniei.
Aceste țări „sprijină Ucraina (…) și, de asemenea, furnizează în mod activ arme letale regimului ucrainean”, au spus manifestanții.
Aproximativ 400 de militanți s-au adunat în fața ambasadei SUA la Moscova, afișând pancarte cu mesaje precum „Crimeea cu Rusia pentru totdeauna” sau „Statele Unite, voi semănați moartea”, potrivit unui reporter al agenției France Presse.
„Cu ajutorul acestor arme, asupra Crimeei pașnice se poate trage și se trage deja”, a declarat, pentru France Presse, Anton Demidov, liderul mișcării de tineret.
„Pe acele țări care furnizează arme letale (Ucrainei) noi le considerăm complici ai acestei crime”, a adăugat el.
O demonstrație similară, la care au participat aproximativ 200 de persoane, a avut loc, de asemenea, în fața ambasadei britanice.
Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, în urma unor referendumuri denunțate drept ilegale de către Kiev și de capitalele occidentale.
Președintele Vladimir Putin a semnat tratatul de anexare a Crimeei şi a oraşului-port Sevastopol pe data 18 martie 2014, după două referendumuri separate în care locuitorii din Crimeea ar fi susţinut încorporarea acesteia în Rusia în proporţie de 96,77%, iar cei din portul Sevastopol – considerat un oraş cu statut federal – în proporţie de 95,6%.
Anexarea peninsulei Crimeea a declanșat un val sancțiuni internaționale impuse Rusiei de către Occident.
Tot sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin a mers, într-o vizită neanunțată, în Crimeea, la doar o zi după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său, acuzându-l că este implicat în deportarea forțată a sute de copii ucraineni în Rusia.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina