Platforma civică Aresel anunţă, într-un comunicat, că celebrează, împreună cu romi din România şi Ucraina, rezistenţa istorică a strămoşilor noştri, dar şi cea contemporană, a tuturor romilor din Europa.
Potrivit platformei, de la începutul invaziei putiniste în Ucraina, romii luptă alături de ceilalţi cetăţeni pentru apărarea ţării lor, un fapt firesc, însă consemnat în mod stereotip. „Despre romii ucraineni s-a scris că „au furat” tancurile ruseşti, nu că le-ar fi capturat – aşa cum s-ar fi spus despre orice alt cetăţean ucrainean, prezentat apoi eroic. Din acest motiv, vom aduce pe 16 mai, în faţa agresorului şi a opiniei publice, pe Bulevardul Kiseleff, tancul rusesc capturat”, a transmis Platforma Aresel.
„Pentru noi, rezistenţa romilor nu e ceva special, nu se întâmplă doar în momente critice, ci este un modus vivendi, rasismul ne-romilor împotriva noastră fiind fenomenul cultural care ne împinge să trăim în precaritate, marginalitate şi într-o continuă anxietate socială. Pentru foarte mulţi romi rasismul întâmpinat zilnic a devenit ceva obişnuit, ceva ce nu te mai surprinde, ceva ce ne ţine blocaţi în contextul din timpul sclaviei romilor din spaţiul românesc”, au mai transmis reprezentanţii platformei.
La sfârşitul lunii februarie, la câteva zile de la începutul războiului din Ucraina, Ciprian Necula, coordonatorul Aresel, semna în Libertatea un editorial în care arăta cum arată o știre falsă: „țiganii” ucraineni nu au furat un tanc al rușilor, ci au luptat și l-au capturat.
Ziua Rezistenţei Romilor, celebrată pe 16 mai, reprezintă ziua de la mijlocul lunii mai din 1944, când mai bine de 6.000 de romi şi sinti au ţinut piept armatei naziste SS la Auschwitz-Birkenau şi au amânat lichidarea taberelor de romi, luptând cu soldaţi care erau trimişi să-i ducă la camerele de gazare, arată Aresel.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro