Activiştii au sunat de mai multe ori la poartă, apoi la numărul de contact al partidului, fără să le răspundă nimeni.

„Probabil le e frică să iasă domnilor de la AUR, nu sunt în stare să dea față cu realitatea”, a fost concluzia lui Nicu Dumitru, unul dintre reprezentanții Platformei Aresel.

„Noi vrem un dialog, nu venim cu violență. Este un partid care a dovedit că nu cunoaște istoria Holocaustului și noi am venit ca să-i informăm și să comemorăm”, a spus și Delia Grigore, președinta Asociației „Centrul Rromilor – Amare Rromentza“.

Orice negare din partea persoanelor publice a importanței temei Holocaustului, în care au suferit evrei și romi deopotrivă, are efecte asupra minorităților și astăzi, au susținut cei prezenți.

„De ce credeți că sunt atât de puțini cei care refuză să se declare romi astăzi. Vom vedea la recensământul din acest an, ca și în anii trecuți, de ce oamenii refuză să-și asume că sunt romi. Ei știu că există urmări dacă spun asta. Bunicii lor au fost trimiși peste Bug, au fost în lagăre”, a mai spus Nicu Dumitru.

Fiindcă niciun reprezentant AUR nu le-a deschis, activiștii romi au lăsat pe gard mesaje despre Holocaust

Într-un comunicat, asociația Aresel a transmis că activiştii au dus la sediul AUR „date oficiale – elaborate de statul român – privind crimele comise împotriva evreilor și romilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca în viitor, membrii partidului să se abțină de la minimalizarea acestor atrocități și, totodată, de la negarea Holocaustului”.

„Holocaustul ar trebui studiat în școlile din România

„Holocaustul nu a fost un episod minor al istoriei noastre comune, ci unul care a dus la moartea a sute de mii de cetățeni români, evrei și romi deopotrivă, doar pentru că s-au născut în categorii etnice pe care statul din acea vreme, condus de extremiști pro-naziști, îi considera inferiori. Holocaustul a lăsat urme adânci în mentalul colectiv al etnicilor romi, având consecințe profunde chiar și în prezent”, a declarat Alin Banu, coordonatorul Platformei Civice Aresel, potrivit comunicatului de presă.

La nivel european au fost uciși peste 6 milioane de evrei și 500 de mii de romi, adică nu este un episod minor, din contră, ar trebui studiat în școlile din România.

Alin Banu:

Potrivit Platformei Aresel, „negarea sau minimalizarea Holocaustului de către reprezentanții AUR, pe lângă faptul că este ilegală, reprezintă și un efect al educației precare de care avem parte în România. Poate că cei de la AUR nu au habar despre odioasele crime pe care statul român le-a comis împotriva evreilor și romilor”.

„Vom transmite prin poștă o scrisoare din partea noastră precum și raportul Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România pentru buna informare a conducerii partidului. Ne dorim ca pe viitor, partidul AUR să se opună ferm oricăror încercări de minimizare sau negare a Holocaustului!”, au mai transmis reprezentanţii Platformei Aresel.

Acțiunea a avut loc după ce, la începutul anului, AUR a transmis că istoria Holocaustului și educația sexuală sunt „teme minore” care au fost ridicate la rangul de materii. Ulterior, Parchetul General a deschis pe 10 ianuarie dosar penal pentru minimalizarea Holocaustului de către partide.

Într-o intervenție la Antena 3, George Simion a spus că partidul pe care îl conduce „nu a negat Holocaustul, un episod negru, care nu poate fi negat decât de nebuni”, ci că „am spus că programa e și așa încărcată”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News