„Noi am venit la București special pentru a depune plângere, pentru că știm că acolo autoritățile sunt într-o oarecare cârdășie. La trei zile, nu ne vine să credem ce se întâmplă. Controlul judiciar a fost prima palmă, iar a doua unde au fost încadrați”, a declarat jurnalistul Mihai Dragolea.
Patru dintre agresori au fost reținuți pentru 24 de ore, dar lăsați ulterior în libertate sub control judiciar, pentru că infracțiunile de „lovire sau alte violenţe” şi „purtare abuzivă” sunt încadrate în limite de pedepse care nu permit solicitarea arestării preventive.
„Dacă tu dai sentințe ușoare e ca și cum tu ai fi de partea lor. (n.r. – Trebuiau încadrați) începând de la tortură, tentativă de omor. Nici nu s-a pus că eu am pierdut echipamente – cel puțin distrugere, dacă nu și tâlhărie”, a completat Mihai Dragolea.
Tiberiu Boșurat amintește că pe lângă faptul că au fost bătuți și umiliți, au primit și amenințări cu moartea și asupra familiilor cât timp au fost agresați.
„Pe 16 septembrie am fost atacați, jefuiți, torturați și umiliți. Am scăpat cu viață, spre norocul nostru. A doua zi a fost situația destul de plăcută pentru că tot ce avea legatură cu activismul de mediu a venit de partea noastră. Imediat am aflat că cei care erau mai violenți au fost retinuți. A doua zi erau liberi și în partea cealaltă s-au făcut găști și nu mai vorbim de nume, ci de un fenomen. Suntem două părți. Sunt curios care parte câștigă. Mi-au spus, în timp ce mă băteau, că dacă scot o vorbă, știu unde stau familia ta, copiii tăi, părinții tăi și venim peste voi și vă omorâm”, a declarat Tiberiu Boșutar.
Sunt reprezentanți ai instituțiilor publice care încearcă să motiveze că respectivii ar fi avut dreptate.
Tiberiu Boșutar, activist de mediu:
El a subliniat că printre cei care l-au bătut se numără pădurarul din sat, dar cel care deținea terenul unde filmau nu avea nicio problemă cu activitatea lor.
„Noi am fost conduși de un om din satul ăla. Am fost bătuți de pădurar și o gașcă de golani din alt sat și la finalul bătăii, a venit proprietarul pădurii cu poliția și a spus că nu îl deranjează că filmăm aici”, a declarat Tiberiu Boșutar.
Activistul a subliniat că pe inginerul silvic, cel care l-a bătut cel mai tare, l-a cunoscut atunci pentru prima dată. În plus, în ciuda faptului că nu aveau nicio suspiciune de ilegalitate, au fost bătuți.
„Acolo nu aveam punctual o suspiciune de ilegalitate și nici nu aveam temă să demonstrăm tăieri ilegale, acolo am vrut tocmai să filmăm un episod în care să arătăm dispoziția la dialog a tuturor, neavând niciun fel de certitudine, pentru că nu știam zona”, a declarat Tiberiu Boșutar.
„Ei au avut această reacție violentă pentru că s-a ajuns aici sistemic, pentru că există alți activiști care au un dosar de șase ani. S-a creat un sistem de pepinieră de astfel de infractori în care dacă sunt multe violențe în pădure nu se întâmplă nimic”, a declarat Mihai Dragolea.
Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar, jurnalistul Mihai Dragolea şi realizatorul Radu Constantin Mocanu au ajuns la spital, după ce au fost atacaţi, joi seara, în zona Vatra Dornei din județul Suceava, de un grup de 20 de persoane, în timp ce filmau un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure.
Potrivit IPJ Suceava, 12 persoane au fost audiate în acest caz, iar la finalul audierilor, patru bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore și puși ulterior sub control judiciar. Aceștia au între 24 și 44 de ani și sunt din comunele Șaru Dornei și Panaci.
Foto: Greenpeace