Iaşin a fost unul dintre cei 24 de deținuți schimbați de Rusia și națiunile occidentale la 1 august, cel mai mare schimb de acest fel din aproape 15 ani.

Activistul fusese închis în anul 2022 pentru „discreditarea” armatei ruse după ce a criticat invazia în Ucraina.

„Războiul criminal de agresiune împotriva Ucrainei ar trebui oprit imediat. Rusia trebuie să retragă absolut toate trupele de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Iașin duminică.

Activistul a mai afirmat că țările occidentale pot sprijini cel mai bine mișcările de opoziție ruse continuând să lucreze pentru eliberarea prizonierilor politici și oferind ajutor Ucrainei.

„Sarcina principală a lumii occidentale de astăzi, după cum mi se pare, este să salveze Ucraina de (președintele rus Vladimir) Putin”, a afirmat el.

Întrebat ce ar trebui să facă Occidentul ca să îi ajute pe activiștii din Rusia, Iașin a răspuns: „Dacă doriți să ajutați opoziția rusă și societatea rusă și Rusia în ansamblu, salvați Ucraina de Putin”.

Ilia Iaşin a fost politician, membru al Consiliului Municipal Moscova în perioada 2017-2021. El se identifică drept un patriot rus și susține că atitudinea sa împotriva războiului nu este în conflict cu patriotismul său.

„Da, într-adevăr, este posibil să fii împotriva lui Putin și a războiului, dar în același timp să fii un patriot rus”, a spus Iașin, subliniind că poziția patriotică „naturală” este de a cere retragerea Rusiei de pe teritoriul ucrainean.

În conferința de presă susținută după eliberarea sa din detenția rusă, Ilia Iașin a acuzat că a fost „expulzat ilegal” din țara sa, afirmând că vrea să se întoarcă în Rusia.

„Ceea ce s-a întâmplat la 1 august nu consider că a fost un schimb de deţinuţi, ci expulzarea mea ilegală din Rusia, împotriva voinţei mele şi spun sincer, mai mult decât orice, îmi doresc acum să mă întorc acasă”, a spus activistul.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News