Activitatea neuronală devine deosebit de puternică atunci când sunetele vin din partea stângă, susțin neurologii, după ce au pus, între altele, înregistrări cu râsete, voci calde sau sunete erotice unui grup-țintă format din 13 adulți, bărbați și femei, și au analizat apoi scanările cerebrale.
Subiecții testați, între 20 și 30 de ani, dreptaci și fără pregătire muzicală, au auzit sunete umane vesele din trei direcții diferite, din stânga, din centru sau din dreapta și ambele părți ale centrului lor auditiv, „cortexul auditiv“, au fost activate.
Înregistrările care au fost auzite exclusiv pe partea stângă au declanșat un răspuns neurologic mult mai puternic, arată cercetarea.
„Nu este cazul atunci când vocalizările pozitive vin din față sau din dreapta”, a explicat Sandra da Costa, cercetător asociat la EPFL și primul autor al studiului.
Sunetele umane care sunt neutre sau negative (un strigăt de frică) nu au această legătură cu partea stângă. Acest lucru este valabil și pentru sunetele care nu sunt produse de vocea umană (aplauze, vânt, o bombă care ticăie).
Urechea stângă recunoaște tonul emoțional într-o voce mai bine decât cea dreaptă. Deoarece transmite mai întâi informații în emisfera dreaptă a cortexului auditiv, s-a crezut anterior că emisfera dreaptă a creierului procesează emoțiile mai bine decât stânga. Dar noul studiu pune semnul întrebării la această ipoteză.
De ce există o preferință pentru sunetele plăcute dinspre partea stângă, cercetătorii nu au explicat.
Foto cu caracter explicativ: Profimedia