Actorul a fost găsit mort în casa lui din Seul, scrie ageția de știri Yonhap și ziarul Korea Times, care citează poliția. Momentan nu se știe cauza morții.

Rolurile lui Min-Ki au fost, în majoritate, în cadrul unor seriale TV, dar el a mai apărut într-un număr de filme și urma să fie interogat de poliție săptămâna viitoare.

Bărbatul în vârstă de 52 de ani a fost unul dintre numele menționate în mișcarea #MeToo din Coreea de Sud, fiindcă a agresat sexual și violat mai mulți studenți de la Universitatea Cheongju, unde a fost profeso în anii trecuți.

Jo a fost demis în urma acuzațiilor. Inițial, el a negat faptele, dar mai târziu a eliberat un comunicat de presă prin care își cere scuze celor care îl acuză.

”Totul a fost din cauza mea și eu sunt cel care trebuie acuzat. Îmi pare rău pentru toate victimele și durerea pe care am cauzat-o, iar de acum încolo, nu voi evita consecințele sociale și legale pentru greșelile mele”, a spus Jo în comunicat.

Actorul a fost scos și din serialul tv ”Children of the Small God” și a fost înlocuit cu Lee Jae Young.

Alegeti filmul preferat dintre aceste seriale coreene!

Psihologia mișcării #MeToo și profilul psihologic al hărțuitorului sexual, abuzatorului și șantajistului

Psihologul Cezar Laurențiu Cioc face o analiză amplă a modului în care oamenii care au putere și influență socială tind să solicite favoruri sexuale femeilor cu care interacționează profesional. S-a întâmplat cu vedetele de la Hollywood, dar situația este întâlnită în multe domenii profesionale. Iată efectele asupra femeilor abuzate și psihologia celor care le abuzează.

În America, în vocabularul oamenilor cu influență și putere socială – șefi de corporații, politicieni, vedete, bancheri sau proprietari de afaceri – s-a împământenit expresia “Nu vei mai lucra în acest oraș niciodată”. Aceasta le este adresată în special femeilor aflate pe o poziție ierarhică inferioară, în momentul în care refuză să îndeplinească un ordin sau… le resping avansurile.

Este și cazul producătorului cu statut de vedetă Harvey Weinstein, de la Hollywood. Acesta, profitând de uriașa sa anvergură socială, condiționa fie direct, fie indirect obținerea unor roluri în flme sau orice formă de avansare profesională a actrițelor cu care lucra de favoruri sexuale. Cu alte cuvinte, le transmitea că le-ar fi mult mai ușor în cariera dacă s-ar culca cu el. De acest tratament s-au “bucurat” unele dintre cele mai cunoscute actrițe americane: Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Meryl Streep, Ashley Judd sau Rose McGowan. Acest scandal a fost scânteia care a aprins un foc mare în industria americană de showbiz. Actriței Alyssa Milano i-a venit ideea de a crea un hashtag, #MeToo, unde femeile din toate colțurile lumii să povestească întâmplările similare prin care au trecut.

Iar dintre cele care au reacționat nu au lipsit vedetele, altele decât cele menâionate mai sus. Cântăreața Lady Gaga a fost una dintre ele. De altfel, ea a mărturisit recent că suferă de sindrom de stres posttraumatic, ca urmare a faptului că a fost violată. Actrița Evan Rachel Wood, cunoscută pentru apariția în serialul “Westworld”, a folosit și ea hashtagul #MeToo pentru a-și împărtăși trauma. Ea a mărturisit pentru prima oară că a fost violată de două ori!

Subiectul a aprins și Facebook, unde milioane de oameni au folosit acest hashtag. Femei din întreaga lume au povestit despre cum au fost pipăite, agresate sau violate. Și în România vedetele au început să ia atitudine, alăturându-se mișcării #MeToo.

Femeile ca victime ale prădătorilor sexuali

Din punct de vedere psihologic, majoritatea femeilor care se exprimă sub acel hashtag nu a trecut printr-un viol propriu zis. Violul presupune folosirea forței fizice, a violenței, a amenințărilor la integritatea fizică. Deși unele au experimentat și așa ceva, cele mai multe au trecut printr-un șantaj emoțional, o hărțuire permanentă în care cineva le condiționa avansul profesional de compromisuri sexuale. Un fel de “Dacă te culci cu mine, faci carieră, dacă nu, stagnezi!” 

Particularitățile cazului de la Hollywood

Showbizul american este cel mai înalt punct în care un actor poate ajunge. E un fel de Mecca a vedetelor. Orice actor sau interpret își dorește să ajungă acolo. Din acest motiv, compromisurile sexuale făcute de tinerele aspirante la statutul de vedetă sunt la ordinea zilei. Ele aleg să se culce cu producători, regizori, scenariști sau directori celebri din industrie, majoritatea mult mai în vârstă decât ele, pentru a-și netezi calea spre succes. Nu le face plăcere, dar o fac.

Producătorul de 65 de ani Harvey Weinstein, unul dintre cei mai influenți oameni din cinematografia americană, știa cum merg lucrurile. Cu toate astea, el nu s-a limitat la tinerele aspirante la statutul de vedetă, care erau dispuse la multe compromisuri sexuale în schimbul notorietății, ci s-a întins mai mult decât îi era plapuma. El a încercat să condiționeze și să șantajeze emoțional actrițe cu destul de multă independență profesională, precum Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie sau Meryl Streep. Acestea au avut puterea de a spune Nu fără repercusiuni negative asupra carierei lor, ceea ce alte actrițe, tinere și încă necunoscute sau prea puțin cunoscute, nu își puteau permite.

La Hollywood a existat dintotdeauna acest troc al favorurilor sexuale contra oportunității de a face carieră, pentru că mirajul succesului în acel loc este irezistibil. În 90% dintre cazuri, chiar femeile propun acest troc! 

Șantajul și condiționarea sexuală la locul de muncă

Lăsând la o parte showbiz-ul american, șantajul și condiționarea sexuală pot avea apărea la orice loc de muncă. Diferența față de Hollywood este că un loc de muncă obișnuit nu generează acest miraj al succesului internațional, iar femeile sunt mult mai puțin dispuse la compromisuri sexuale. E mai simplu să schimbi locul de muncă decât să te înjosești sexual.

Compromisurile sexuale la locul de muncă nu sunt similare cu violul. Ele au loc cu acordul, dar și cu dezgustul femeii respective. Cele mai multe femei care aleg să se compomită sexual în loc să lupte sau să demisioneze sunt cele care nu au alternativă și depind de salariu ca să-și plătească facturile, să-și crească copiii sau să-și plătească ratele. De aceea e bine să existe mereu alternative profesionale. 

Profilul psihologic al hărțuitorului, abuzatorului și șantajistului sexual

Acesta este un om care, în timp, a acumulat putere și influență socială. Aproape de fiecare dată este mai în vârstă decât femeia cu care vrea să ajungă în pat. Îi este ierarhic superior, iar deciziile lui pot fi cruciale pentru cariera ei. Este un om care nu are nici răbdare, nici abilități de a cuceri o femeie și se bazează pe cultivarea sentimentului de nesiguranță profesională în mintea ei. Este un om cu inteligență ridicată, dar slab dezvoltat din punct de vedere moral. Acțiunile lui la adresa femeii nu depășesc granițele legii. El își păstrează deschisă opțiunea de a motiva în fața oricui că totul s-a desfășurat cu acordul femeii. Omite să spună că dacă femeia nu și-ar fi dat acest acord, cariera ei ar fi avut de suferit. E un om al diversității sexuale ușoare. Nu depune nici un efort pentru a câștiga mintea femeii. Se bazează pe partea financiară sau pe influență. Este un om revanșard, vindicativ și tine minte eventualele refuzuri.

Ce e de făcut împotriva unui astfel de individ

Dacă acești oameni ar fi avut calitate morală, foarte probabil femeile s-ar fi îndrăgostit de ei. Nu sunt rare nici cazurile în care șeful care emană siguranță, forță sau atitudine de lider face furori emoționale printre subalternele lui. În cazul în care ești însă victima unui om neplăcut, care îți condiționează succesul profesional de favoruri sexuale, iată ce ai de făcut:

  1. Vorbește-i mereu despre partenerul tău oficial – soț, iubit, logodnic.
  2. După fiecare frază schimbată cu el, adu în mod repetat în discuție principiile tale de a nu avea relații sexuale cu nimeni de la locul de muncă.
  3. Păstrează o atitudine profesională, politicoasă.
  4. Dacă este căsătorit, caută ca din întâmplare să te împrietenești cu soția lui. Acest lucru descurajează un harțuitor sexual.
  5. Interacționează constant cu șeful lui, dacă are unul. Și acest lucru descurajează avansurile sexuale insistente.
  6. Caută să ai mereu alternative de locuri de muncă, astfel încât să-ți permiti oricând să demisionezi, dacă ajunge prea departe cu avansurile.

VIDEO | România extinde colaborarea militară cu Grecia. Miniștrii apărării din cele două țări au semnat un acord important

Donald Trump a acceptat să se întâlnească cu Kim Jong-un

Bunurile lui Radu Beligan s-au vândut cu peste 53.000 de euro la licitație

FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News