„Cu adâncă tristețe anunțăm trecerea la veșnicie a marelui actor Costel Constantin, un coleg minunat, un artist desăvârșit, cu o lungă și o prodigioasă carieră atât în teatru, cât și în film, cu zeci de roluri memorabile”, au transmis reprezentanții TNB.
Și Alexandra Săraru, fiica fostului scriitor și ziarist Dinu Săraru, a transmis un mesaj.
„Să te odihnească Dumnezeu, prietenul nostru bun. Te-ai dus la ceruri să te întâlnești cu Mihaela și tata! S-a dus și Costel Constantin, Ștefan cel Mare din Apus de soare, poate ultimul din generația de aur a marilor actori! Sunteți acum toți, acolo, Undeva, și, poate, puneți și de-o piesă de teatru. Adio, bun prieten! Și regret că aseară nu ți-am răspuns la mesaj. Ne întorceam de la tata!”, a scris Alexandra Săraru pe Facebook.
Cine a fost Costel Constantin
Actorul Costel Constantin s-a născut la 20 octombrie 1942, la Galaţi. El a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia actorie, pe care le-a absolvit în 1964, a relatat Agerpres.
A debutat ca actor la Teatrul Naţional din Iaşi, unde a activat în perioada 1965-1969 cu rolul călugărului tânăr, din piesa Beckett.
Activitatea teatrală a desfăşurat-o în mare parte la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, începând cu 1969. A jucat în numeroase piese, atât în roluri principale, cât şi secundare, dovedind aceeaşi forţă interpretativă. El a interpretat roluri în piese precum Numele Trandafirului, Nunta lui Krecinski, Crimă pentru pământ, rolul lui Ştefan cel Mare în Apus de soare, Burghezul gentilom, Sinucigaşul, Vizita bătrânei doamne și Visul unei nopţi de vară.
A avut și o filmografie foarte bogată, colaborând cu majoritatea regizorilor români de renume. Printre filmele în care a jucat se numără: Tănase Scatiu (1975), Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii (1979), Buletin de Bucureşti (1982), A unsprezecea poruncă (1990), Omul zilei (1997), Cu un pas înainte (2007, serial TV) și Aniela (2009, serial TV).
A fost recompensat cu: Premiul pentru cel mai bun spectacol cu o piesă românească – „Steaua fără nume”, Premiul ATM (actual UNITER) pentru cel mai bun rol masculin pentru Randle Mc Murphy în „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, Premiul I de interpretare masculină pentru rolul Dinu din piesa „Moartea ultimului golan”, Premiul Naţional pentru cel mai bun actor pentru rolul Vulpenaru din „Crimă pentru pământ”.
În octombrie 2012, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, un proiect cultural care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului.
De asemenea, Costel Constantin a fost distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler în 2002. În 2021, i s-a decernat Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Gore23 • 22.05.2024, 19:20
N-a jucat în Buletin de București a jucat în Căsătorie cu repetiție - 1985, în rolul președintelui de CAP! Puțină documentare, nea ziaristu'!