Căsătorită cu actorul Damian Crâşmaru, pe care l-a cunoscut în 1955, când i s-a propus să intre în spectacolul cu piesa ”Doamna nevăzută” de Calderon de la Barca, în rolul Don Manuel, înlocuind un actor care se îmbolnăvise, actrița i-a rămas alături de atunci, cei doi trăind o frumoasă și lungă poveste de dragoste. „Damian Crâşmaru, bărbat frumos, actor de rasă, inteligent, sclipitor, care m-a adorat şi pe care l-am adorat, ce să doresc mai mult?”, spunea în urmă cu ceva vreme actrița.
Carmen Stănescu a debutat în anul 1945, cu rolul Ecaterina Ivanovna în piesa „Frații Karamazov”. De-a lungul carierei sale, a interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Național și a altor teatre din București.
Carmen Stănescu a absolvit Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică, promoția 1944-1948, la clasa profesoarei Mărioara Voiculescu.
A debutat în Teatrul Național încă de pe băncile facultății, cu rolul Ileana Cosânzeana din spectacolul „Înşirte mărgărite” de Victor Eftimiu, regia Ion Iliescu (1945). A fost, pe rând, Ardele în „Egoistul” de Jean Anouilh, regia Radu Beligan, 2004, Alienor de Aquitania în spectacolul „Leul în iarnă” de James Goldman, regia Petre Bokor, în 2001, Atueva din „Nunta lui Krecinski” de Aleksandr Vasilievici Suhovo Kobilin, regia Felix Alexa, 2000, Mătuşa Augusta în spectacolul „Călătorii cu mătuşa mea” de Graham Greene, regia Petre Bokor, 1998.
Spectacolul „Comedie de modă veche” de Aleksei Nicolaevici Arbuzov, în regia Mihai Berechet, care a avut premiera în 1975, a fost unul dintre cele mai longevive spectacole din teatrul românesc, cu aproape 600 de reprezentații! Carmen Stănescu a mai jucat în spectacole precum „Dulcea pasăre a tinereţii” de Tennessee Williams, „Al patrulea anotimp” de Horia Lovinescu, „Tartuffe” de J.B.P. Molière, „Apus de soare” de Barbu Ştefanescu Delavrancea, „Patima roşie” de Mihail Sorbul, „O femeie cu bani” de George Bernard Shaw, „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare, „Bolnavul închipuit” de J.B.P. Molière și multe altele.
În film, a avut roluri în lungmetraje și seriale TV precum „Războiul de Independenţă”, regia Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, „Muşchetarul român”, regia Gheorghe Vitanidis, „Povestea dragostei”, regia Ion Popescu Gopo, „Premiera” după Aurel Baranga, regia Mihai Constantinescu, „Fraţii Jderi”, regia Mircea Drăgan, „Tinereţe fără bătrâneţe”, regia Elisabeta Bostan, „Runda 6′, regia Vladimir Popescu Doreanu, „Bădăranii” după Carlo Goldoni, regia Sică Alexandrescu, Gheorghe Naghi, „Telegrame” după I.L. Caragiale, regia Aurel Miheleş, Gheorghe Naghi, „Doi vecini” după Tudor Arghezi, regia Geo Saizescu.
Pe 16 iunie 2003, actriţa Carmen Stănescu şi-a lansat volumul ‘Destăinuiri, apărut la Editura Universal Dalsi. Cu prilejul lansării volumului, Radu Beligan aprecia că „destăinuirile lui Carmen Stănescu sunt scrise cu o cuceritoare sinceritate şi cu o adâncă simplitate, iar scriitorul Fănuş Neagu spunea despre Carmen Stănescu că „este o tulburătoare actriţă imposibil de egalat.
I-au fost decernate, de-a lungul timpului, distincţii, atât pentru arta actoricească, cât şi pentru performanţele sale sportive, practicând tirul: titlul de ‘Maestră a sportului (1952), titlul de ‘Artistă emerită (1964), Ordinul Naţional ‘Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer (2000). A primit, de asemenea, Premiul de excelenţă în teatru cu ocazia împlinirii a 60 de ani de teatru, oferit în cadrul festivităţii ‘Femeile de succes ale anului 2004.
CITIȚI ȘI
La sfârșitul anului trecut, România a pierdut alte două mari actrite. Stela Popescu a murit în luna noiembrie, fiind găsită fără viață în propria casă. Câteva zile mai târziu, a murit și actrița Cristina Stamate, după mai multe zile în care a stat internată la Spitalul Floreasca din Capitală.