Aprecierile despre cum și-a interpretat personajul în “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, dar și premiile naționale și internațională primite de Dorotheea Petre ulterior au făcut-o să-și spună că e timpul să și ofere. Așa s-a născut școala de teatru “Fii actor”, cu Dorotheea Petre în rol principal – cel al pedagogului.
A fi sau a nu fi actor
“Este o școală care se adresează tututor adulților care vor să-și îmbunătățească soft-skilurile prin exerciții și tehnici specifice actoricești. Profilul cursantului mediu este tânărul de 20-30 de ani, care nu a ales ca profesie actoria, ci s-a dus către alte profesii și care dorește să se autodescopere. Există foarte mulți actori amatori, care nu au diplomă de actor, dar ei performează în festivaluri independente, se duc la cursuri de actorie în timpul liber, joacă în trupe de amatori. Sunt foarte mulți oameni care fac asta și sunt foarte pasionați și dedicați”, a spus Dorotheea Petre, la interviurile Libertatea LIVE.
Pe site-ul școlii există însă un amendament: este o școală privată care nu are „girul” Ministerului Educației. Dorotheea Petre susține că nici măcar “nu au fost făcute demersuri către Ministerul Educației. Un curs de actorie nu poate suplini patru ani sau trei ani plus un master de actorie. Cine dorește să urmeze această profesie, ar fi indicat să o facă pe calea clasică. Adică să dea la o facultate de profil și mai departe să urmeze cursul natural”.
Despre “uzina” de actori
“Sunt grupurile destul de numeroase la UNATC, sunt și foarte mulți candidați în același timp, foarte mulți oameni care își doresc să fie actori și dau de foarte multe ori admiterea, până reușesc să intre. Nu toți cei care ies profesează. Personal, nu mi se pare descurajant că sunt foarte mulți actori, nu mi se pare descurajant că actoria este într-adevăr o profesie, nu aș spune dificilă, dar care are și plusuri și minusuri la un moment dat. Îți și ia, îți și dă foarte mult, ca orice meserie de vocație, trebuie să faci anumite sacrificii”, spune Dorotheea Petre.
Actrița consideră că “publicul este din ce în ce mai dornic să meargă la teatru. Mi-e greu să spun că publicul uită actorii. În general, publicul nu uită artiștii și actorii. Condiția artistului presupune ca, la un moment dat, să existe și un con de umbră, care vine dacă nu odată cu vârstă, dar la un moment dat se întâmplă. Nu ai cum să fii tot timpul în vârful carierei”.
Bani pentru cultură
“Finanțări sunt, dar nu sunt destule. Nici peste 10 ani de-acum încolo. Asta mi se pare o temă recurentă și o problemă, faptul că pentru cultură nu sunt suficienți bani. Cred că, la un moment dat, ca artist, înțelegi faptul că ești pe cont propriu, într-un fel sau altul, și dacă îți iubești meseria și faci ce faci din vocație, te zbați și încerci să faci lucruri pentru tine sau ceilalți fără să aștepți să găsești anumite situații propice. Te mobilizezi, pentru că nu poți altfel. E un motor interior care te conduce și lucrurile vin cumva firesc”, spune Dorotheea Petre.
“În pronunțare”, lansarea în 2018
Principalul proiect al Dorotheei Petre din 2017 l-a reprezentat un lungmetraj care se anunță a fi ieșit din tipare – “În pronunțare”. O dramă suprarealistă, care are în centru un judecător de 40 de ani cu un tată suferind și o căsnicie „șubredă”.
“Este un debut în regia Mihaelei Popescu, în care joc alături de Olimpia Melinte și Toma Cuzin. Este un film care iese un pic din tiparul noului val. Are un subiect interesant, cu un personaj binom. Cumva, eu și Toma Cuzin interpretăm cele două părți, partea emoțională și partea rațională a aceluiași personaj”, conchide Dorotheea Petre.
Citeşte şi:
VIDEO/Actrița Dorotheea Petre a vorbit, la Libertatea LIVE, despre “România confuză”: ”Am început să gândim în alb și negru”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro