„Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, Valeria Seciu”, a anunțat UNITER, instituție care i-a acordat actriței, în 2006, premiul pentru întreaga activitate.
Născută pe 1 august 1939, la Bucureşti, actriţa Valeria Seciu a urmat cursurile Institutului de Teatru din București, la clasa lui A. Pop Marțian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț.
Printre colegii săi de promoție s-au numărat Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuț, Rodica Mandache sau Virgil Ogășanu.
A debutat după absolvirea facultării, cu rolul Veonicăi Micle, pe scena Teatrului Național din București, în 1964. A jucat alături alături de Ion Caramitru, în piesa Eminescu de Mircea Ștefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu.
În același an și-a făcut, de asemenea, debutul în film, jucând în pelicula Casa neterminată, regizată de Andrei Blaier.
A înființat Teatrul Levant, una dintre primele trupe de teatru independent
După doi ani petrecuți la Cluj-Napoca, ea a revenit în echipa Teatrului Național din București. Memorabilă rămâne prestația ei în Cordelia din Regele Lear, în regia lui Radu Penciulescu.
Din 1978 a activat la Teatrul Mic, unde a făcut roluri importate în spectacole precum „Să îmbrăcăm pe cei goi”, „Maestrul și Margareta”, „Niște țărani”, „Cerul înstelat deasupra noastră”, „Doamna cu camelii”.
La finalul anilor 1990 a înființat și condus Teatrul Levant, una dintre primele instituții independente apărute după căderea regimului comunist, continuând însă să joace și la Teatrul Mic și să colaboreze cu Teatrul Nottara.
„Nu poţi face abstracţie de centrul de forţă magnetic al existenţei ei”
O distincție importantă, medalia comemorativă „150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu”, i-a fost atribuită actriței în 2000 de către președintele statului pentru merite deosebite în promovarea și interpretarea operei poetului, mai cu seamă prin intermediul spectacolului „Trecut-au anii”, recital de poezie și muzică susținut ani de-a rândul pe diverse scene alături de actorii Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan și de clarinetistul Aurelian Octav Popa.
Dacă o cunoşti (şi eu am fost de câteva ori seismograful ei sensibil, deci o cunosc, bineînţeles atât cât poate cineva să cunoască o femeie!), te izbeşti de încordarea ei nestăpânită, te irită tremurul nervos al antenelor ei la pândă, în sfârşit, nu poţi face abstracţie de centrul de forţă magnetic al existenţei ei.
Regizoarea Cătălina Buzoianu. în „Novele teatrale”, 1987:
„Stă cu buzele strânse, cu pleoape obosite peste cearcăne trase, soarbe afanisită din cafea, ridică o dată ochii şi apa lor limpede te otrăveşte, mlaştina lor verde-galbenă te înghite. Apoi, sare, deodată la luptă şi totul în făptura ei, ochii părul, pielea, capătă culorile aurii ale unei leoaice”, completa Cătălina Buzoianu, alt om important pe care l-am pierdut, acum trei ani.
„Mă fascina expresia descompusă a figurii ei, atitudinile neglijente, dizgraţioase, de femeie care renunţă la feminitate…. Cum poate înflori într-o clipă este într-adevăr un mister”, scria despre Valeria Seciu regizoarea Cătălina Buzoianu, în „Novele teatrale”, paragrafe preluate, pe pagina de Facebook, de Elena Loreta Popa, PR la Muzeul Literaturii Române.
Steaua de pe Aleea Actorilor
Din vara anului 2014, Valeria Seciu a renunțat la cariera actoricească, retrăgându-se de pe scenă, una din puţinele apariţii în public fiind cea din iulie 2015, când a primit o stea pe aleea actorilor din Piața Timpului din Capitală.
Premiile obținute de Valeria Seciu, potrivit Radio România Cultural:
- Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul „Înainte de tăcere”,
Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul „Spirit”, în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic, - Premiul UNITER 2006 pentru rolul principal din piesa „Cum gândeşte Amy”, în regia Cătălinei Buzoianu.
- Premiul UNITER 2009, pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din „Lear”, regizat de Andrei Şerban pe scena Teatrului Bulandra din Capitală.
În 2000, Valeria Seciu a fost distinsă cu Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.
În 2015, a fost decorată de către Principesa Margareta în numele Majestăţii Sale Regale Regelui Mihai I al României, cu decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Castelul Peleş.
Alexandru Cotescu, 54 de ani, fiul Valeria Seciu și al regretatului actor Octavian Cotescu (decedat în 1985) trăiește de ani buni la mânăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, unde a îmbrăcat haine monahale și este cunoscut sub numele de Monahul Daniil.