Iniţial, în textul proiectului de lege se preciza că aceste pensii de serviciu se actualizează odată cu aplicarea integrală a legii, adică din anul 2022.
Reprezentantul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Dumitru Coarnă a susţinut, în timpul dezbaterilor din comisie, că suspendarea actualizării pensiilor de serviciu este neconstituţională.
„Şi un an şi trei zile şi şapte zile, dacă vorbim de discriminare, este ilegal. Este neconstituţional. Nu poţi să stabileşti o pensie mai mare decât cea care e în plată pe o funcţie similară. Dumneavoastră interveniţi în corpul unei legi organice – Legea 223, cu un articol şi îmi suspendaţi temporar dreptul pe un an”, a declarat Coarnă.
PNL, în schimb, spune că va ataca la Curtea Constituțională această prevedere. ”Eu o să îi sfătuiesc pe colegii mei să facem acest demers ( atacarea la CCR, nr). Drepturi odată câştigate nu se pot anula şi aceeaşi familie ocupaţională cu persoane încadrate în funcţii identice cu atribuţiuni identice trebuie plătite identic. Există articole care se referă la pensii în legea salarizării. Ghiveciul e complet în mod tendenţios, cu intenţia clară de a crea confuzie şi dezordine în această problemă”, a declarat Carmen Hărău, în timpul dezbaterilor din comisie.
Comisia de muncă din Senat a început, luni, dezbaterile pe marginea legii salarizării unitare, depusă în Parlament ca propunere legislativă a grupurilor PSD și ALDE. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a declarat că legea salarizării unitare poate fi îmbunătățită, iar ministerul este deschis la îmbunătățirea lui, în urma dezbaterii parlamentare.