S.M., Galati: “Pot fi investite cu formula executorie inscrisurile sub semnatura privata care constata o creanta certa, lichida si exigibila?”

In art. 376 alin. 1 C. proc. civ., se prevede ca pot fi investite cu formula executorie “hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, inscrisurile autentificate, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege”. Pentru a fi admisibila investirea cu formula executorie a unui inscris trebuie ca legea sa prevada aceasta posibilitate.

Conform art. 66 din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale, inscrisurile autentificate de notarul public care constata creante certe, lichide si exigibile au putere de titluri executorii de la data exigibilitatii lor. Spre deosebire de inscrisuri autentificate, inscrisurile sub semnatura privata nu se bucura de aceleasi efecte.

Astfel, pe cand actul autentificat poate fi investit cu formula executorie si executat silit, actul sub semnatura privata nu ofera aceasta posibilitate pentru creditor. In aceasta situatie creditorul poate sa-l cheme in judecata pe debitorul sau pentru a obtine un act autentic, respectiv hotararea judecatoreasca care va fi pronuntata in cauza si care va putea fi executata numai din momentul in care va avea autoritate de lucru judecat.

Aceasta solutie se aplica si in cazul in care actul sub semnatura privata este recunoscut de debitor pentru ca efectele ce se produc sunt pe placul probatiunii obligatiilor si nu al executarii acestora.

Avocat prof. univ. dr. Florea Magureanu
Prodecan Facultatea de Drept, Universitatea Romano-Americana

 
 

Urmărește-ne pe Google News