Pentru prima oară, Senatul american ar putea judeca un președinte care și-a încheiat mandatul, chiar dacă procesul împotriva lui Donald Trump are mici șanse de a se încheia cu o condamnare.
Rechizitoriul a fost transmis formal senatorilor americani luni seară, 25 ianuarie, de parlamentarii democrați desemnaţi „procurori” în procedura de destituire a lui Donald Trump.
„Donald John Trump s-a angajat în infracțiuni grave și delicte prin incitarea la violență împotriva guvernului SUA”, a anunțat Jamie Raskin, membru al Camerei Reprezentanților, în fața senatorilor care ascultau în liniște capetele de acuzare, conform ritualului.
Trimitirea către Senat și citirea formală a acuzațiilor marchează oficial începerea celui de-al doilea proces de judecare al lui Donald Trump, însă liderii Senatului au decis încă de săptămâna trecută să amâne până pe 9 februarie procedurile.
Până atunci, membrii Senatului vor putea să se ocupe de audierea cabinetului Biden, în timp ce echipa lui Trump poate să-și pregătească apărarea.
Întrebat despre demersurile din Senat, Joe Biden a declarat că procesul împotriva lui Trump „trebuie să aibă loc”, recunoscând că acesta ar putea afecta debutul președinției sale. Noul președinte american a afirmat că, în cazul în care procesul nu ar avea loc, „efectele ar fi și mai grave”.
Donald Trump, al cărui mandat s-a încheiat pe 20 ianuarie, a devenit luna aceasta primul preşedinte american supus de două ori procedurii de impeachment. Miza acestui proces nu mai este însă suspendarea acestuia din funcția de președinte. În urma procesului, Donald Trump ar putea fi împiedicat să candideze din nou în 2024, cum a anunțat că intenționează.