Noul dispozitiv se încarcă de 100 de ori mai repede decât un acumulator convenţional şi ar putea fi folosit, de asemenea, pentru laptop-uri, iPod-uri şi camere digitale peste doar doi sau trei ani. Aceeaşi tehnologie ar putea chiar să-i permită unei maşini electrice să-şi încarce acumulatorii în acelaşi timp necesar alimentării unei maşini convenţionale cu benzină, înlăturând unul dintre cele mai mari obstacole pentru motorizarea ecologică.
Potrivit echipei de la MIT, materialele folosite pentru invenţia lor sunt disponibile deja producătorilor de acumulatori, iar bateriile ar fi simplu de produs în masă. Byoungwoo Kang şi Gerbrand Ceder, cercetători la MIT, au găsit o soluţie care se bazează în continuare pe acumulatorii cu litiu-fier-fosfat (LiFePO4).
Ei au pus la punct un înveliş care îndreaptă ionii şi electrozii de litiu către cavităţile minuscule din materia care compune bateria, accelerând astfel considerabil trecerea curentului între electrodul negativ şi pozitiv. Două societăţi americane au cumpărat deja dreptul de a exploata această tehnologie promiţătoare.