Preşedintele american Joe Biden le-a „recomandat alegătorilor săi să o susţină pe doamna Harris, deci şi noi o vom susţine”, a declarat Vladimir Putin în marja Forumului Economic de la Vladivostok. „Ea are un râs atât de expresiv şi de contagios încât asta arată că se poartă bine”, a adăugat el.

Liderul de la Kremlin a mai declarat că fostul președinte al SUA Donald Trump, contracandidatul Kamalei Harris, a impus „mai multe sancţiuni Rusiei decât orice preşedinte” dinaintea sa. Harris „se va abţine, poate, să facă astfel de lucruri”, a spus el.

Declarația lui Putin poate fi interpretată ca o fumigenă în scopul de a submina candidatura Kamalei Harris și de a crește șansele lui Donald Trump la recâștigarea alegerilor. Or, Kremlinul este acuzat că s-a implicat în influențarea alegerilor prezidențiale din 2016 în favoarea lui Trump, apoi în creșterea profilului extremiștilor de dreapta din SUA.

Miercuri, autorităţile americane au adoptat o serie de măsuri – inclusiv sancţiuni şi urmăriri penale împotriva unor directori ai canalului de televiziune RT, considerat un instrument de propagandă al Kremlinului -, răspunzând astfel unor tentative de a influența alegerile prezidențiale din SUA.

Astfel, SUA au anunţat confiscarea a 32 de nume de domeniu utilizate de Moscova în cadrul unei „campanii menite să influenţeze rezultatul” viitoarelor alegeri prezidenţiale, precum şi sancţiuni împotriva a zece indivizi, dintre care şase responsabili ai RT, inclusiv redactorul-şef Margarita Simonian şi două persoane inculpate.

Vladimir Putin „este la curent” cu aceste operaţiuni de ingerinţă electorală, a subliniat purtătorul de cuvânt pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a amenințat într-un interviu acordat agenţiei de presă de stat RIA Novosti că Moscova pregăteşte, „evident”, un răspuns la aceste noi sancţiuni care „să facă să freamăte pe toată lumea”.

Secretarul american al Justiţiei Merrick Garland a declarat că, potrivit unei analize a serviciilor de informaţii, „preferinţele Rusiei nu s-au schimbat faţă de ultimele alegeri”, dând astfel indicii că regimul de la Moscova îl susţine pe Donald Trump.

Serviciile americane de informații au conchis că au existat ingerinţe ruseşti în alegerile prezidenţiale din 2016 şi din 2020 în SUA pentru a-l favoriza pe candidatul republican Donald Trump. Acesta din urmă a contestat în mod categoric concluziile, iar Moscova a negat neconcludent.

Înaintea retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială în favoarea Kamalei Harris, Putin susținea că îl preferă pe actualul lider de la Casa Albă în locul Donald Trump.

Fostul preşedinte american este acuzat de criticii săi democraţi de faptul că este dispus să-i facă cedări lui Putin, inclusiv în cazul Ucrainei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News