UPDATE ora 17:58: Medicul cardiolod Dan Tesloianu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia dată de magistrașii de la Trbunalul Iași a fost contestată de doctor.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au anunțat că au pus sub urmărire penală șase medici și patru pacienți în dosarul stimulatoarelor cardiace refolosite de la cadavre. Într-un comunicat remis presei, aceștia au anunțat că dr. Dan Tesloianu, cardiolog din Iași, a fost reținut pentru 24 de ore și va fi trimis astăzi în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit informațiilor Libertatea și G4Media, medicii le vindeau pacienților defibrilatoare și stimulatoare pentru prețul de 2.000-3.000 de euro. Acest dispozitiv poate ajunge la 4.000-5.000 de euro, însă intervenția este decontată de Casa de Asigurări.
Unele proceduri medicale nici nu ar fi fost necesare, dar erau forțate de medici
Tesloianu este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente și luare de mită.
Acesta a implantat, conform procurorilor, 238 de stimulatoare cardiace sau defibrilatoare care au fost „extrase din cadavre sau a căror sursă de provenință nu se cunoaște”.
Mai mult, spun anchetatorii, majoritatea intervențiilor de introducere a dispozitivelor medicale nici nu au fost necesare, însă medicul forța ajungerea în această situație, inclusiv prin prescrierea unor medicamente care să le facă rău pacienților.
„O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, au spus procurorii în comunicatul remis presei.
Risc major: putea „să le provoace probleme medicale grave sau chiar decesul”
Procurorii spun că întreaga rețea ar fi fost construită de către medicul Dan Tesloianu și că a activat în perioada 2017 – august 2022. În această perioadă, a implantat cele 238 de dispozitive medicale cu risc major pentru pacienți: putea „să le provoace probleme medicale grave sau chiar decesul”, conform comunicatului emis de Parchetul General.
Reutilizarea acestor dispozitive este clar interzisă, spun procurorii, atât de legislația din România, cât și de producătorii dispozitivelor medicale, care au consemnat pe ambalajul acestora această interdicție.
„Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, se menționează în comunicatul de presă.
Medicul Dan Tesloianu nu este singurul implicat în ancheta procurorilor. Alți cinci medici de la Spitalul Spiridon din Iași sunt urmăriți penal pentru luare de mită, în timp ce alte patru persoane, pacienți de această dată, sunt cercetați penal pentru dare de mită. Unul dintre medici a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, cu obligația de a nu-și mai exercita profesia de medic în acest interval.
Conform procurorilor, cei cinci medici au primit diverse sume de bani ca mită pentru activitățile prestate, în timpul acordării de consultații de specialitate.