Cartea lui John Bolton, ”The Room Where It Happened: A White House Memoir”, va fi publicată pe 23 iunie, iar Casa Albă încearcă din răsputeri să împiedice acest lucru, dar mai multe fragmente au ajuns în redacțiile ziarelor americane.

Potrivit unui astfel de fragment, citat de The New York Times, Trump i-ar fi cerut președintelui Chinei Xi Jinping, cu care este angajat într-un conflict comercial, să îl ajute să fie reales, prin achiziția de produse agricole americane.

Discuția, spune Bolton, ar fi avut loc la summitul G20 din 2019 din Japonia, unde Xi i s-a plâns lui Trump cu privire la criticile adresate Chinei de către diverse voci din SUA.

Atunci, el (Trump) a dus discuția spre apropiatele alegeri din SUA. sugerând că potențialul economic al Chinei ar putea influența campania electorală și cerându-i lui Xi să îl ajute să câștige. A subliniat importanța fermierilor și a efectului unei creșteri a achzițiilor chineze de soia și grâu asupra rezultatului alegerilor.

John Bolton, fost consilier pentru securitate națională:

O serie de articole publicate în timpul summitului au menționat că Trump ar fi pus presiune pe Xi pentru ca acesta să cumpere mai multe produse agricole americane, dar că acesta ar fi fost reticent în această privință.

Oricum, într-o declarație făcută chiar miercuri în fața Senatului, reprezentantul pentru comerț al SUA, Robert Lighthizer, a negat că Trump ar fi cerut ajutorul lui Xi.

Favoruri pentru dictatori

Xi Jinping, alături de Donald Trump FOTO: EPA

Un alt fragment din carte precizează că Trump este dispus să treacă fără probleme peste încălcările drepturilor omului, în cazul acesta peste încarcerarea a milioane de etnici uiguri și alți musulmani în lagăre de concentrare în China.

”La cina de deschidere a summitului G20 din Osaka, într-un moment în care erau prezenți doar interpreții, Xi i-a explicat lui Trump de ce construiește de fapt lagărele de concentrare din provincia Xinjiang”, scrie Bolton.

”Potrivit interpretului nostru, Trump i-a zis lui Xi să meargă mai departe cu construirea lagărelor, deoarece este un lucru care trebuie făcut”, mai scrie fostul consilier, potrivit unui fragment publicat de Wall Street Journal.

Președintele a refuzat totodată să dea publicității o declarație de comemorare a masacrului din Piața Tiananmen. ”Asta a fost acum 15 ani”, i-a spus Trump lui Bolton, încurcând de fapt anii – era vorba despre a 30-a aniversare.

”Cui îi mai pasă de asta? Încerc să ajung la un acord. Nu vreau nimic”, i-a spus Trump consilierului său.

În dorința de a oferi favoruri liderilor preferați, Trump ar fi fost dispus să intervină și în sistemul legal american, sugerează Bolton.

Mai exact, președintele i-ar fi promis omologului său de la Ankara, Recep Erdogan, că îl va ajuta pentru a proteja o companie turcească care avea probleme legale în SUA.

Într-o discuție care a avut loc în 2018, Trump ”i-a spus lui Erdogan că va rezolva problema, explicând că procurorii nu erau oamenii săi, ci oamenii lui Obama, o problemă care va fi rezolvată atunci când aceștia vor fi înlocuiți”, scrie Bolton, potrivit Wahington Post.

Un președinte cu puține cunoștințe de politică externă, ironizat de subalterni

Felul în care ar fi văzut Trump în Casa Albă nu este unul favorabil, potrivit cărții lui Bolton.

Într-un fragment citat de New York Times, fostul consilier susține că a primit o notă de la secretarul de stat Mike Pompeo, după o întâlnire Trump-Kim Jong-un, care zicea pur și simplu: ”Spune numai prostii”.

Pompeo ar mai fi spus, o lună mai târziu, că eforturile diplomatice ale Washingtonului cu Phenianul au ”zero șanse de succes”.

De altfel, Trump nu pare a fi un cunoscător al politicii externe.

În cartea sa de memorii, Bolton susține că Trump credea că Finlanda este parte a Rusiei și nu știa că Marea Britanie este putere nucleară.

Contraatacul lui Trump

Casa Albă a înaintat deja o acțiune în instanță pentru a opri publicarea cărții, lucru care pare deja imposibil de realizat, mai ales în lumina tuturor fragmentelor apărute deja în spațiul public.

În plus, într-un interviu acordat Fox News, Trump l-a acuzat pe Bolton că a încălcat legea, dezvăluind informații clasificate.

În același timp însă, președintele a mai subliniat că poveștile relatate de fostul său consilier sunt false și a sugerat că ar fi rezultatul unei răzbunări a acestuia, după ce a fost demis.

”Cartea «extrem de plictisitoare» (New York Times) a nebunului John Bolton este compusă din minciuni și povești false. A spus numai lucruri bune despre mine până l-am concediat. Un nebun plictisitor și nemulțumit, care voia doar să meargă la război”, a scris Trump pe Facebook.

Demis în septembrie 2019

Donald Trump a anunţat în septembrie eliberarea din funcţie a lui John Bolton, invocând ”puternice dezacorduri” faţă de ”multe dintre sugestiile sale”, dar Bolton a sugerat că şi-a oferit singur demisia.

”Am avut puternice dezacorduri faţă de multe dintre sugestiile sale, la fel ca alţii din Administraţie”, a scris Trump pe Twitter, în septembrie.

Bolton, fost membru al administrației lui George W. Bush, cunoscut drept un ”hawk” (şoim – termen care îi desemnează pe adepţii unei linii dure în politica externă americană n.red), a fost al treilea consilier pentru securitate naţională al lui Trump şi s-a remarcat prin presiunile exercitate asupra preşedintelui de a fi mai ferm în chestiuni precum abordarea faţă de Coreea de Nord.

El a preluat acest post în aprilie 2018, înlocuindu-l pe H.R. McMaster. Bolton a avut divergenţe şi cu secretarul de stat Mike Pompeo, considerat a fi printre politicienii cei mai loiali lui Trump.

Urmărește-ne pe Google News