De „complicitate și manipulare” este acuzat și fostul președinte al IWF, Tamas Ajan, din Ungaria, iar în cazul turcului Hassan Akkus, președinte al Federației europene, acuzația este doar de „manipulare”.
Totul a pornit de la un documentar din 2020 al televiziunii germane ARD, în care se vorbea despre aproximativ 150 de cazuri de dopaj „nerezolvate”, cazuri care datau din perioada 2009-2019.
În raportul citat, reprezentanții ITA se declară surprinși de „gradul mare de inacţiune al IWF din ultimii ani, care a dus la 29 de infracţiuni antidoping nesancţionate, acesta fiind imposibil de urmărit din cauza prescrierii lor sau din cauza distrugerii probelor”.
Printre motivele pentru care cazurile nu au fost procesate sau analizate se menționează omisiunea administrativă, arhivarea defectuoasă, procedurile organizaţionale haotice sau erorile jurisdicţionale, precum și indiferenţa, neglijenţa intenţionată, complicitatea sau chiar acoperiri flagrante şi intenţionate.
Actualul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere, dr. Michael Irani, califică acest caz drept „o trădare completă a halterelor şi halterofililor de către cei cărora le-a fost încredinţată conducerea sportului nostru” și a prezentat scuze „tuturor sportivilor cărora le-a fost furată oportunitatea de a concura corect”.
O reacție în acest context a venit și din partea Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA).
„AMA/WADA este tulburată de ceea ce s-a dezvăluit şi va continua să muncească îndeaproape cu ITA şi alte organizaţii, inclusiv justiţia, pentru a afla tot adevărul ascuns atâţia ani”, a precizat Witold Banka, președintele agenției.
Federația Română de Haltere, sancționată de IWF
Recent, Federația Română de Haltere a fost sancționată de IWF din cauza unor încălcări ale regulamentului antidoping. Este vorba despre o suspendare de un an, ceea ce înseamnă că halterofilii români nu vor putea participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo din vara acestui an.
Decizia a fost luată în urma depistării a cinci încălcări ale reglementărilor antidoping prin folosirea steroizilor anabolizanţi.
„Patru dintre aceste infracţiuni au fost comise de cei patru reprezentanţi ai României la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012: Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin şi Roxana Cocoş. Aceste rezultate anormale ale analizelor au fost anunţate în 2019 ca parte a programului de reanaliză al Comitetului Internaţional Olimpic”, se menționează într-un comunicat al IWF.
Nicu Vlad este preşedintele Federaţiei Române de Haltere din anul 2001. Este medaliat cu aurul la Jocurile Olimpice din 1984 și are trei titluri de campion mondial.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro